fbpx
153054

Dupláztak, Brazília lesz a legnagyobb kukoricaexportőr

Írta: Kohout Zoltán - 2024 április 15.

Az utóbbi 10 évben 50 százalékkal nőtt a kukoricatermelés a dél-amerikai óriásállamban, s ezzel hosszú távon Kína legnagyobb és a világ egyik legnagyobb exportőre lesz Brazília. Kína közben továbbra is számít a minőségi USA árura.

kukorica
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Brazília Kína legnagyobb kukoricaszállítójává válik – mondta Rosa Wang, a Shanghai JC Intelligence Co., Ltd. vezető elemzője a Chinese Grains&Oils Congress nemzetközi konferencián Sanghajban. A Kínába irányuló brazil kukoricaszállítás volumene tavaly meghaladta a 10 millió tonnát, ami már több mint a korábbi, ukrán kukoricaszállítási rekord, csak a második az Egyesült Államok Kínába irányuló kukoricaexportjának csúcsa után. Az elmúlt évtizedben Brazíliában az éves kukoricatermelés 80 millióról 120 millió tonnára nőtt, és a növekedés még korántsem állt meg. Emellett a dél-amerikai exportot versenyképessé teszi az ára, a Kínával szembeni valutaváltás kedvezményes volta, illetve logisztikai beruházások.

Ugyanakkor az Egyesült Államok továbbra is Kína egyik legfontosabb gabonaszállítója marad – hangzott el az említett konferencián. A világ legnagyobb kukoricatermelőjeként és -exportőreként az Egyesült Államok eztán is nélkülözhetetlen forrása a Kínába irányuló gabonaimportnak, s ezt a 2023-as politikai enyhülés tovább erősíti. Kína ismét elkezdte felvásárolni az amerikai gabonát, beleértve a búzát is. Kína persze vadul diverzifikálja beszerzési forrásait: erősítette együttműködését Oroszországgal, Ukrajnával és Kazahsztánnal az árpa, a búza és a repce kereskedelmében, és célja, hogy az olajos magvak importjában is csökkentse a kitettséget egyetlen exportőrtől.