fbpx

A KITE Zrt. kiemelt figyelmet fordít a precíziós szolgáltatásokra

Írta: - 2022 március 08. -Hirdetés

A KITE Zrt. neve az 1973-as megalakulása óta mindig is egybeforrt a korszakváltó technológiai újítások magyarországi bevezetésével. A KITE Zrt. elkötelezett híve a szakmai alapokon nyújtott komplex szaktanácsadási rendszernek. Ennek megfelelően hazai körülmények között saját szakmai fejlesztői háttérrel fejlesztette és fejleszti a mai napig is programjait.

A KITE Zrt. megalakulása óta foglalkozunk a talajainkkal. Talajmintavételekkel és szántóföldi növényeink helyes tápanyagellátásával, így az agronómia terén már régóta készen álltunk a technológia alapú szaktanácsadásra. „Fókuszba helyezve a növény igényét” – ezt a szolgáltatást a mai napig nyújtjuk partnereink részére – ez jelenti a szaktanácsadásunk egyik alappillérét.

A precíziós tevékenységek még magasabb szintre emelésének döntése 2010-ben született meg, amikor a saját beruházásban elindítottuk az országos RTK jelszolgáltatási hálózat kiépítését. Ez jelentette az alapot a mai erőgépek számára a 2,5 cm pontosságú időben is megismételhető műveletek elvégzésére. A mai géprendszerek legtöbbje már alkalmas ilyen precizitású művelet elvégzésére. Ezzel egyidőben sajnos sokszor azt tapasztaltuk, hogy a termelők részéről a megvásárolt eszközök esetében legtöbbször kihasználatlanul marad ez a többletérték.

A fentiek alapján hoztuk létre 2016-ban a precíziós szolgáltatási rendszerünket. Akkor még specializált szakembereink a komplex szaktanácsadási rendszerben segítséget nyújtottak a helyes talajművelésben, tápanyagellátásban, a precíziós erő- és munkagépek helyes üzemeltetésében.

Harmadik lépcsőként, a digitális megoldásaink elkészültével, 2020-ban életre hívtuk a Precíziós Gazdálkodási Rendszert (PGR), mely 2021-ben Agrár Innovációs nagydíjban részesült, keretbe foglalva a modern mezőgazdasági üzemek működtetéséhez szükséges feltételrendszereket. A precíziós gazdálkodás innovatív technológiáin, a PrecZone digitális megoldásain, valamint a Partner Profit Program szolgáltatásain keresztül biztosítja, hogy átgondoltan, lépésről lépésre partnereink velünk közösen növeljék a gazdaságuk eredményét és a fenntartható hatékonyságát.A PrecZone 14 darab digitális alkalmazást tartalmaz, melyek megoldást nyújtanak a mezőgazdaságban keletkező adatok gyors és egyszerű döntéstámogató információvá történő átalakítására. A Partner Profit Program (P.P.P) pedig csomagokba és önálló szolgáltatásokba rendezett precíziós szaktanácsadás, pl. termőképességi térkép, menedzsmentzóna-lehatárolások, precíziós és hagyományos talajmintavétel, akkreditált laboratóriumi vizsgálat, tápanyagellátottsági térképek, tápanyagtervezés, vetés/alap/fejtrágya/mésztrágyázási előírástérképek készítése, jövedelemtérkép-kimutatás stb.

Ebben a rendszerben mutatkozik meg a valódi komplexitásunk, hiszen gépész- és agronómiai kollégák mellett a talajmintavevő asszisztensek és a térinformatikával foglalkozó IT szakemberek is háttértámogatást nyújtanak. Ekkor egy-egy partner feladataival 3-4 szakember is foglalkozik.

Sok partnerrel közösen egyre több vizsgálatot végzünk a régiókban inputanyag- vagy műszaki beszállítónkkal közös fejlesztésekben. Ezek értékelésekor egyre fontosabb szerepet kap a digitális nyomon követés és természetesen a validált adatok. Ezekkel a régiós és helyspecifikus tapasztalatokkal folyamatosan fejlesztjük szaktanácsadási programunkat, hogy precíziós gazdálkodással kapcsolatos problémáira nyújtsunk megoldást.

A KITE Zrt. Precíziós Gazdálkodási Rendszerének adatai: 
908 szerződött Partner
több mint 350.000 hektár szaktanácsolt terület
191 termelő gazdaság a Partner Profit Programban
151.000 hektár P.P.P. szaktanácsolt terület
57.490 hektár mintázott terület (több mint 70% precíziós szemlélettel)
4.237 hektár 3D belvízelvezetés

A KITE Zrt. 2021. januárjában létrehozta a Kiemelt Szolgáltatási Igazgatóságot, hogy a precíziós gazdálkodási szolgáltatásokat a legmagasabb szinten tudja a partnereinek szolgáltatni.

Alapvető cél volt, hogy minden alközpontban egy egységes szakmai szemléletben dolgozó csapat legyen elérhető partnereink számára. Ebben a szervezetben egyesítettük a precíziós gépüzemeltetést támogató mérnököket és technikusokat, a precíziós gazdálkodási szaktanácsadókat, a tápanyaggazdálkodási és precíziós gazdálkodási asszisztenseket. Így a KITE Zrt. rendelkezik az ország legnagyobb precíziós szaktanácsadói hálózatával, amelyben összesen már 106 fő áll közvetlen kapcsolatban szerződött partnereinkkel.

Problémájával forduljon bizalommal kollégáinkhoz. Gépüzemeltetési kérdéseivel kapcsolatban a gépüzemeltetést támogató technikusaink, precíziós témákkal kapcsolatban pedig precíziós gazdálkodási szaktanácsadóinkhoz, akiket megtalálnak a kite.hu/kontakt, illetve a pgr.hu/kontakt oldalakon.

Az országos szaktanácsadói hálózattal 15 féle gépüzemeltetési, több mint 35 féle Partner Profit Program szolgáltatásunkkal és több mint 14 féle PrecZone farm management alkalmazással és termékkel minden partnerünk számára elérhetővé vált a VALÓDI KOMPLEX és DIGITÁLIS MEZŐGAZDASÁGI MEGOLDÁS.
Kite