fbpx

Precíziós műtrágyaszórók üzemeltetése

Írta: - 2022 február 15. -Hirdetés

A mai műtrágyaárak mellett minden apróságra oda kell figyelnünk, amivel csökkenteni tudjuk a műtrágya-hasznosulási veszteséget és növelni tudjuk a kijuttatás pontosságát. Még jobban felértékelődik a differenciált műtrágya-kijuttatás szerepe. Akkor tudjuk biztosítani a műtrágyaszórás pontosságát és költséghatékonyságát, ha kiemelten foglalkozunk a gép, a munkagép és az AMS egységek tudásának kihasználásával. A legjobb tudáskihasználást akkor érjük el, ha magas szinten ügyelünk a helyes gépüzemeltetésre.

műtrágyaszóró

Lassan megkezdjük a tavaszi tápanyag-utánpótlási feladatokat. Fontos, hogy olyan géppel dolgozzunk, ami hibamentes, kifogástalan műszaki állapotú.

Elsőként tisztáznunk kell, hogy mikor tekintünk egy műtrágyaszórót precíziós műtrágyaszórónak. Egyszerűen fogalmazva, minden olyan műtrágyaszóró precíziós, amely előírás-alapú kijuttatásra alkalmas.

Ha elővesszük a műtrágyaszórót a téli tárolásból, mindig mosással kell kezdeni, hiszen el kell távolítani a konzerváló anyagot a gépről és minden olyan szennyeződést, ami a téli tárolás során a gépre rakódott. Óvatosan kell a mosást végezni az elektromos csatlakozóknál és a vezérlő motoroknál, hiszen nagynyomású mosás esetén a víz behatolhat az elektromos eszközök belsejébe és akár végzetes hibát is generálhat.

Mosás után össze kell csatlakoztatni a traktorral és ellenőrizni kell, hogy minden funkció megfelelően működik-e. Az összekapcsolásnál ügyelni kell a hidraulikacsatlakozások helyes bekötésére és egyes típusok esetében a kardántengely biztonságos csatlakoztatására.

Következő lépés a fizikai méretek beállítása, hiszen csak a pontosan beméretezett műtrágyaszóró képes a megfelelő szakaszvezérlésre és az előírás-alapú kijuttatásra.

Ha kiválasztottuk, hogy milyen műtrágyát akarunk szórni, akkor következik  a műtrágyaszóró leforgatása, a megfelelő röpítőtárcsa kiválasztása. Nagyon fontos, hogy minden esetben forgassuk le a műtrágyaszórót, még akkor is, ha mérleggel is fel van szerelve, hiszen csak így érhetjük el az előírásoknak megfelelő pontos dózis kijuttatását.

műtrágyaszóró

A leforgatáshoz szükséges egy láda és egy mérleg. Elindítjuk a leforgatást és minimum egy percig csináljuk, majd megmérjük a lefolyt műtrágyát és a kapott mennyiséget beírjuk a monitorba. Így megkapjuk a folyási tényezőt, ami a pontos adag beállításához elengedhetetlen. A röpítőtárcsát mindig a műtrágyához és a munkaszélességhez kell igazítani.

műtrágyaszóró

Van még egy nagyon fontos tényező, amit mindig be kell állítani, ez pedig az OptiPoint. Ez a pont fogja meghatározni, hogy a műtrágyaszóró mikor kapcsoljon ki és be a szakaszvezérlésnél, és ez alapján fogja a zónák közötti dózisváltást elvégezni.

műtrágyaszóró

Látható, hogy egy egyszerűnek tűnő műtrágyaszórásnál is mennyi mindenre oda kell figyelni. Ügyelni kell a traktor-munkagép kapcsolat kialakításra, a megfelelő beállításra minden egyes műtrágyatípusra, kalibrálni és dokumentálni kell, majd az elvégzett munkák adatainak ellenőrzését követően felhasználhatók a következő műveletekhez. Így tudjuk a műtrágyaszórónk maximális tudását kihasználni.

Természetesen a KITE Zrt.  elkötelezett az iránt, hogy a partnerei számára legmagasabb színvonalú szolgáltatást nyújtsa, ezért minden intelligens gép és munkagép mellé gépüzemeltetési szolgáltatást nyújt. A következő szolgáltatásokkal tudjuk támogatni a hatékony műtrágyaszórást:

  • Szezon előtti gépkezelői oktatás
  • Törzsadatbázis-kialakítás
  • Szezon előtti traktor-munkagép kapcsolat kialakítás
  • Dokumentációs oktatás és beállítás
  • Telefonos segítségnyújtás
  • Szezon közbeni gép-munkagép beállítás

A gépüzemeltetési szolgáltatással kapcsolatos bővebb információért látogasson el a  https://www.kite.hu/, a https://pgr.hu/ weboldalra, vagy keresse a régiós precíziós gépüzemeltetési szaktanácsadó kollégáinkat!

Szerző: Hodos Lajos gépüzemeltetést támogató vezető, KITE Zrt.