fbpx

Leírni is hajmeresztő, idén mennyit költ Kína agrárimportra

Írta: Kohout Zoltán - 2024 március 26.

234 milliárd dollárt fizet ki az USA-nak és Brazíliának, Ausztráliának és Kanadának meg más beszállítóknak az egyre éhesebb ázsiai óriásállam mezőgazdasági importra.

Kína gabona- és olajosmag-importja 2024-ben is rekordmagasságon marad. A piaci szereplők arra számítanak, hogy Kína kereskedelmi aktivitása áprilistól élénkül, és az ország teljes importja 2024-ben a tavalyihoz hasonló lesz. Ezt annak ellenére jósolja a StoneX egyik gabonaelemzője, hogy a közelmúltban több esetben került sor korábban leszerződött mennyiségek törlésére, mivel az alacsonyabb globális árak és a hazai termelés kiesése vásárlásra ösztönöz.

napraforgó

A szerint Kína továbbra is jó minőségű malmi búzát vásárol az USA-ból, Kanadából és Ausztráliából, hogy saját gabonájával keverje össze, amelynek minősége 2024-ben a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt várhatóan nagyon alacsony lesz. Kína továbbá importál(na) Oroszországból is, de az orosz búza minősége nem mindig üti meg a kínai felvásárlók elvárásait.

2024 első két hónapjában Kína 6,19 millió tonna kukoricát vásárolt, ami 16%-kal több, mint az előző év azonos időszakában, az árpa importja pedig csaknem háromszorosára, 2,71 millió tonnára nőtt.

2023-ban Kína 234 milliárd USD-t költött mezőgazdasági termékek importjára. Emellett a világ legnagyobb szójabab-felvásárlója, a világszerte szállított olajos magvak több mint 60%-át átveszi, főleg Brazíliából és az Egyesült Államokból.