fbpx

Ártani akarnak, öt ország kéri az orosz agrárimport-stopot

Írta: Kohout Zoltán - 2024 március 26.

Oroszország az olcsó gabonát arra használja, hogy aláássa az EU mezőgazdaságának stabilitását –Lengyelország és Csehország is követi a balti államok, Litvánia, Lettország, Észtország mezőgazdasági minisztereinek javaslatát az Európai Bizottságnak, hogy tiltsák be az Oroszországból és Fehéroroszországból származó gabona importját az Európai Unióba.

Orosz cél elégedetlenséget szítani az EU gazdái közt

Sőt, a litván köztársasági sürgeti, hogy az Európai Bizottság vezessen be importvámokat más mezőgazdasági termékekre is. „Oroszország szándékosan támad olcsó gabonával, hogy megkísérelje destabilizálni mezőgazdasági termékeink piacát, elégedetlenséget kelteni a gazdálkodók körében, politikai instabilitást kelteni. Lépéseket kell tennünk ennek megakadályozására” – mondta az elnök. Korábban az Európai Bizottság javasolta az Oroszországból és Fehéroroszországból származó gabonafélék, olajosmagvak és gabonatermékek, köztük a búza, a kukorica és a napraforgóliszt EU-ba történő behozatalára vonatkozó vámok emelését. (A WTO-szabályok értelmében az Oroszországból származó mezőgazdasági export eddig mentesült minden uniós importvám alól.)

A kezdeményezők azt várják, hogy a vámokkal úgy sikerül a kereskedelmi forgalom szabályozása, hogy az minimalizálja, sőt, kizárja az orosz gabona és olajos magvak behozatalát az EU-ba. Például a közönséges búzára és a durumbúzára tonnánként 95, illetve 148 eurós vámot, az olajos magvakra 50 százalékos importvámot kellene fizetni.

hajó

Enyhülhet az ukrán import miatti feszültség

A kezdeményezők arra is számítanak, hogy az orosz és fehérorosz agrártermékek kiszorításával enyhül az ukrán importot miatt Közép-Európában kialakult feszültségek. Az Európai Tanács várhatóan pénteken dönt a Bizottság javaslatáról. Az EU-országok között vélhetően megvan a politikai akarat az orosz mezőgazdasági termékek blokkba történő behozatalának korlátozására. A Bizottság adatai szerint tavaly majdnem 5 millió tonna gabonát, 1,5 milliárd euró értékben importáltak az EU-ba Oroszországból és Fehéroroszországból.

Erkölcsi kérdés is

Az orosz gabona Európába hozatalában szerepel egy morális megfontolás is. Mivel az oroszok által a megszállt ukrán területekről az oroszok lopják a gabonát, erkölcsileg is aggályos ilyen alapanyagot vásárolni az agresszortól. A balti államok úgy vélik, erkölcsi kötelezettség leállítani minden olyan kereskedelmi tevékenységet, amely erősítheti az agresszort, főleg, ha még a lopott áru is azt a célt szolgálja, hogy az orosz import nyomást gyakoroljon Európára.