fbpx

1 milliárd dollárnyi gabonát loptak el oroszok

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 28.

Nem tévedés sem a szám, sem a valuta – magyar pénzben kifejezve majdnem 350 milliárd forintnyi gabonát loptak el az ukránoktól.

Tervezetten megy a rablás

Az ukrán miniszterelnök hivatalos bejelentése szerint az ország keleti, mezőgazdaságilag igen aktív megyéit megszálló oroszok már mintegy 1 milliárd dollár értékben loptak el gabonát. Denisz Szmihal a megszállók nem véletlenszerűen, hanem tervezetten rabolják, fosztogatják a készleteket, hogy napi átlagban 12 ezer tonna gabonát foglalhassanak le. Bár ezt az ukrán hadsereg alakulatai és ellenállása gyakran meghiúsítja, az ellopott áruk mennyisége így is elképesztő, és a szervezett orosz fosztogatás ma is folytatódik.

aratás

Geopolitikai következményei lehetnek

Mindez nemcsak Ukrajna (mező)gazdasága szempontjából számít globális, de legalábbis regionális problémának. Ukrajna évtizedek óta az egyik legfontosabb gabonaexportőre a Földközi-tengeri térségnek. Ha az ott termő mennyiség nem jut el a gabonára éhes övezetekbe (Észak-Afrikába, a Közel-Keletre), annak hamar geopolitikai instabilitás, éhezés, menekültválság lehet a vége. Persze a rabló továbbra is a globális élelmezésbiztonság egyik garanciája lesz.

Ha erkölcsileg elfogadhatatlan is, de az orosz zabrálás érthető: ők az ukrán gabonaexport-piacok egyik fő konkurense…

Ukrajna egyébként idén összesen több mint 79 millió tonnányi szántóföldi terményt, gabonát és olajosmagvakat takarít be. Ez 10 százalékkal több, mint amennyit tavaly arattak.