Információ a kárenyhítő juttatás igényléséhez

Tájékoztatás a kárenyhítő juttatás iránti kérelemmel kapcsolatos biztosítási szerződésekről.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a kárenyhítő juttatási kérelmet benyújtó gazdálkodók figyelmét arra, hogy a kárenyhítési hozzájárulás megfizetésével, valamint a kárenyhítő juttatás igénybevételével kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 27/2014. (XI. 25.) FM rendelet 9.§ (4) bekezdése szerint: „Ha a mezőgazdasági termelő rendelkezik az Mkk. tv. 11. § (5) bekezdése szerinti vagy egyéb, a kárenyhítő juttatás iránti kérelemben szereplő káreseményre megkötött mezőgazdasági biztosítási szerződéssel, akkor azt a 2. melléklet I. pontja szerinti adatok megadásával és a biztosítóval kötött szerződés ajánlati nyomtatványai és kötvénye elektronikus példányának kérelembenyújtó felületre történő feltöltésével igazolja.”

Az Államkincstár elektronikus kérelembenyújtó felületén, a biztosítás fülön megjelenhetnek azok a biztosítások, amelyeket bizonyos biztosítói adatszolgáltatás során az Államkincstár megkapott, illetve amivel az ügyfél rendelkezik. Az elmúlt évhez hasonlóan az Államkincstár továbbra is kéri a biztosítási adatok átnézését, hiány esetén azok feltöltését a megfelelő adatokkal.

A kérelem által megjelenített biztosításoknál – ahol kárkifizetés történt – lehetőség nyílik a kártérítési összeg feltüntetésére, a káresemény megnevezésére, illetve csatolmány feltöltésére. Az ügyfelek ellenőrizhetik az oldal alján megjelenő összesítő adatblokkban a biztosításba bevont területek nagyságát, az összes biztosított hozamértéket – aminek fontos szerepe van a kárenyhítő juttatás elbírálásánál – az összes kártérítést, valamint a kötvényszámokat. Csatolmányként továbbra is „jpg” vagy „pdf” kiterjesztésű állomány tölthető fel, egy csatolmány többször is kiválasztható a fülön.

Összeállította: Csomor Zsolt

 

esemény gazdaság kapcsolat kárenyhítés mezőgazdaság szerződés