fbpx

Case IH Farmlift: Premier az Agritechnica 2023 kiállításon

Írta: Szerkesztőség - 2023 november 28.

Teljes műszaki tartalommal megújuló, hét típusból álló kínálat, melynek részeként például változó szállítási kapacitású, maximum, 160 liter/perc teljesítményű szivattyút és új intelligens hidraulikus funkciókat kapnak, automatikus elektrohidraulikus munkaeszköz szintezéssel, valamint teljes fülkebelső-átdolgozás, a munkakomfort és kezelési ergonómia javára. Emellett 2024-ben minden Farmlift rakodógép megkapja a 6 előre és 3 hátra fokozatú, PowerDrive powershift sebességváltót, az újra formatervezett motorházburkolat pedig nagyban javítja a kilátást jobbra, fokozva a biztonságos munkavégzést.

Nagyobb anyagmozgatási kapacitás

Míg a Farmlift 633 (maximális emelési kapacitás/emelési magasság 3,3t/6m), 737 (3,7t/7m) és a 935 (3,5t/9m) modellek továbbra is a már bevált 140 liter/perc kapacitású hidraulika szivattyúval készülnek, addig a Farmlift 636 (3,6t/6m) és a 742 (4,2t/7m) típusok egy új, 160 liter/perc kapacitású szivattyút kapnak. Ez 25%-kal csökkenti az emelési és süllyesztés időt, illetve gyorsabb munkaciklusokat és nagyobb anyagmozgatási mennyiséget eredményez üzemóránként és naponta.

Case IH Farmlift
2024-ben minden Farmlift rakodógép megkapja a 6 előre és 3 hátra fokozatú, PowerDrive powershift sebességváltót

Ezt nagyban támogatja az EIMA 2022 díjnyertes, automatikus, elektro-hidraulikus munkaeszköz szintező rendszer, amely a kanalat, raklapvillát, vagy más munkaeszközt menet közben vízszintesen tartja, minimalizálva a szóródási veszteséget és javítva a gép stabilitását. Ez a hagyományos kiegyenlítő munkahengert két szögérzékelővel váltja fel, amelyek valós idejű pozíció információkat szolgáltatnak az ECU-nak. A szoftver ezután azonnal kiszámítja a billentő munkahenger pontos olaj igényét, optimalizálva az automatikus kiegyenlítést. A szóródási veszteség és a karbantartási igény minimálisra csökken, a rendszer pedig egyszerűbbé válik.

Új kezelőszervek, egyszerűbb működtetés

A továbbfejlesztett kezelőszervek, a jobb ergonómia és az egyszerűbb kezelhetőség növeli a termelékenységet. Az új 7 colos színes LCD kijelző segítségével a gép legfontosabb adatai könnyen leolvashatók, a navigációs gombbal pedig a több beállítás és korrekció végezhető. Mostantól minden modell AFS Connect-kompatibilis és a tulajdonosok egységesen egyéves AFS [azt követően telematika) előfizetést kapnak, amely a gépadatok felügyeletét és a riasztásokat végzi.

Ugyanezen képernyőn jelenik meg a tolatókamera képe is. Mellette egy új, LED-es terhelés-kijelző található, amely nemcsak az esetleges veszélyre figyelmeztet (túlterhelés, borulásveszély), hanem egyúttal blokkolja is a hidraulika rendszert a biztonság érdekében.

Case IH Farmlift
A különböző üzemmódok a feladatoknak megfelelően választhatók ki a termelékenység és a hatékonyság maximalizálása érdekében

Az új, állítható, ülésbe integrált kartámasz konzol tartalmazza a legfontosabb funkciókat, könnyű eléréssel, valamint egy új joystickot integrált hidraulika-, sebességváltó- és irányváltó funkciókkal. A funkciók közé tartozik az aktív kanálrázás és a „vissza a pozícióba” gomb. A Farmlift kezelői terminálon keresztül és a joystick segítségével az igényeknek megfelelően állítható a kanálmozgatási sebesség, és a rázási frekvencia. Egy új, fél-automata „vissza a pozícióba” funkció lehetővé teszi a gépkezelők számára, hogy két előre meghatározott gémpozíciót állítsanak be az emelés-süllyesztés, az kanálmozgatás és a gém kitolás-visszahúzás ciklusokhoz.

Az új membrános billentyűzet képernyő gombokat is tartalmaz, és az új funkciók közé tartozik a továbbfejlesztett folyamatos olajáram funkció, amely lehetővé teszi a motorfordulatszám, vagy a kihelyezett hidraulika kör kapacitásának finombeállítását, amellyel ezt követően az egyik joystick gombon keresztül, munkaeszköz, például kefehenger működtethető. A motorfordulatszám szabályozó gomb segítségével egy beállított fordulatszámérték a memóriában tárolható az adott munkaeszköz működtetéséhez, míg az irányváltó érzékenység beállító gombja lehetővé teszi a gyorsulás mértékének beállítását irányváltás után. További gombok választhatók a kormányzási, a sebességváltó és az anyagmozgatás, rakodás és közúti haladás üzemmódokhoz.

Kijelző Case IH Farmlift
Az új 7 colos színes LCD kijelző segítségével a gép legfontosabb adatai könnyen leolvashatók

A billentyűzet további funkciói közé tartozik a tolatókamera aktiválása, a kihelyezett hidraulikakör nyomásmentesítése, a gém lengéscsillapítás bekapcsolása, a tengelykapcsoló oldása, a gémreakció, a hátsó kihelyezett hidraulikakörök aktiválása és a gémszintezés szinkronizált gémkitolással- vagy behúzással. A motor automatikus teljesítménynövelő funkciója a fordulatszámot a maximális terheletlen értékre emeli, ha a rakodást kis sebességgel végzik működésben lévő hidraulikával és a gém teljesen be van húzva. Az erőátvitel átmenetileg megszakad, hogy a maximális motorteljesítményt a hidraulikára továbbítsa, majd a folyamatos tolás érdekében újra zár. A rendszer felismeri, ha nagyobb teljesítményre van szükség, és a motor fordulatszámát automatikusan megnöveli a gyorsabb rakodáshoz.

Különböző feladatok és megfelelő üzemmódok

A különböző üzemmódok a feladatoknak megfelelően választhatók ki a termelékenység és a hatékonyság maximalizálása érdekében. Szállítási üzemmódban a gém teleszkóp hidraulikája kikapcsol, míg a lágy irányváltás és a kétkerék kormányzás pedig bekapcsol. Rakodási üzemmódban a dinamikus gépmozgás és irányváltás, valamint a gém gyors mozgása élvez prioritást. A precíziós mozgásokhoz, például teherautók kirakodásához vagy bálák egymásra rakásához alkalmas üzemmódban az alapbeállítások visszaállnak, a lágy irányváltás és a gém működtetése érdekében, míg a szinkronizált automatikus gémkitolás és behúzás és a gém emelés/süllyesztés kombinációja jobb ciklusidőt és könnyebb kezelhetőséget eredményez.

A kezelési jellemzők a munkakövetelmények és a kezelő preferenciái szerint alakíthatók, az irányváltó reakció három beállítási szintje, valamint a joystick és a gém reakciójának alacsony vagy magas érzékenysége választható: hosszú, lassú joystickmozdulatok a precíziós feladatokhoz, vagy rövid, gyors mozdulatok a maximális munkasebességhez.

A 2024-es Farmlift modellek már megrendelhetők.