fbpx

Olajlen szakmai nap a Művészetek Völgyében

Írta: Csomor Zsolt - 2021 június 23.

A Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft., a NOACK Group Companies, az RWA és a Vitafort Zrt. júniusban kettő helyszínen rendezte meg az olajlen termesztéséről, értékesítéséről, felhasználásáról, valamint egészségre gyakorolt hatásáról szóló szakmai napját.

 

A szójadara egészséges alternatívája

Rendkívüli jelentőséggel bír egy olyan rendezvény, ahol egyszerre találkozhatnak nemesítők, vetőmagforgalmazók, növénytermesztők, állattenyésztők és takarmányelőállítók, s az újabb ismeretszerzés mellett tapasztalatot is cserélhetnek egymással.

 

emberek len rendezvény
Takács Tamás, a NOACK Magyarország Kft. értékesítési vezetője a lenben rejlő lehetőségeket ismerteti

 

 

Az importált szójadara – mint takarmányozási fehérjeforrás – sok szempontból problémás. Genetikailag módosított, előnytelen a zsírsavösszetétele, globális ellátási láncot igényel – hangsúlyozta a taliándörögdi helyszínen Takács Tamás, a NOACK Magyarország Kft értékesítési vezetője. A szójadara kiváló alternatívája a helyben termelhető a lenmag: jobb zsírsavösszetételének köszönhetően kevesebb a szarvasmarha metánkibocsátása, magasabb a tejtermelése. Egészségesebb, helyben termelt tej állítható elő az etetésével.

Tóth Attila, a Vitafort Zrt. szarvasmarha üzletágvezetője a lenmag szerepét ismertette a tejelő tehenek takarmányozásában. Előadásában kiemelte a lenmagban található omega-3 zsírsavnak az állat egészségére gyakorolt jótékony – például gyulladáscsökkentő – hatásáthatását. A feltárt lenmag természetes zsírforrás, nagyon jó az ízhatása és kiváló a zsírsavösszetétele. Kiváló a védett fehérje kiváltására, a keményítő csökkentésére.

 

len

 

Az RWA Magyarország Kft. vetőmag üzletága a legnagyobb portfólióval rendelkező integrátor hazánkban. Saját vetőmag márkát hoztak létre G-SEED néven, ami összefogja a kiváló osztrák nemesítőházak munkáját és szaktudását. Orbán Gábor, az RWA Magyarország Kft. vetőmag kereskedelmi vezetője bemutatta az olajlen projektet (Kék Fehér Szív) is, ami azon alapul, hogy biztosítani kell az emberek egészségét.

Az előadások után Dörgödi Mező Kft. területén lévő kísérleti len állományokat Garamszegi Tibor, a Gabonakutató Nonprofit Kft. területi képviselője mutatta be, s az érdeklődők ebéd után rendhagyó interaktív előadást hallhattak a kolostori és a népi gyógyászatról Szőke András filmrendezőtől. A rendezvényről bővebben a Mezőhír augusztusi számában olvashat.