fbpx

Brutális K.O.-val veszi át az USA helyét Brazília Kínában

Írta: Kohout Zoltán - 2024 március 24.

…legalábbis a legnagyobb szójabab- és kukoricabeszállítói sorrendben. 180-200 százalékos növekedések és hatalmas visszaesések egyetlen év alatt.

szója tábla
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Brazília megduplázta a Kínába szállított szója mennyiségét

Kína szójababimportja Brazíliából 2024 első két hónapjában az egy évvel ezelőttihez képest több mint 200%-kal, majdnem 7 millió tonnára nőtt – jelentette az ország Vámigazgatási Hivatala. Ezzel Brazília a teljes kínai szójaimportnak már jóval több mint a felét elégíti ki. Figyelemre érdemes adat, hogy egy évvel ezelőtt a brazil bab a kínai szójababimportnak mindössze 15,5%-át tette ki 2,2 millió tonnával, és az USA kereskedői majdnem 10 millió tonnát raktak ki a kínai kikötőkben. Az USA tehát hatalmas piacvesztésben van, miközben a teljes kínai import 14,4 millió tonnára nő. Az ok az, hogy a brazil szójabab ára jobb, mint az amerikaié. Így aztán Kína szójababimportja az Egyesült Államokból idén január-februárban kevesebb mint a felére, szűk 5 tonnára esett vissza, az importrészesedés pedig 38%-ra esett vissza az egy évvel ezelőtti 68%-ról.

Őrségváltás a kukoricaimportőrök dobogóján

Hasonló szerepváltás történt a kínai kukoricaimport esetében is január-februárban az Agricensus szerint. Brazília az Egyesült Államok első számú beszállítói pozícióját foglalta el ebben az időszakban. Kína 4,1 millió tonna kukoricát hozott ki Brazíliából a 6,2 millió tonnányi összes importból. Ez is hatalmas, 178%-os növekedés az előző év azonos időszakához képest, amikor 2023 első két hónapjában a brazil kukorica a kukoricaimport 28%-át tette ki. Eközben az Egyesült Államokból származó kukoricaimport 67%-kal, 767 ezer tonnára esett vissza az előző év azonos időszakához képest. Ennél még az ukrán kivitel is több volt Kínába (1,14 millió tonna).