fbpx

Csúcs hozamú, rugalmas hibridek

Írta: - 2017 április 24.

Míg az olajos növények és ezen belül a napraforgó jövedelmező termeszthetőségét illetően a gazdálkodók véleménye szinte egybehangzóan pozitív, addig a kukoricával kapcsolatban nem mindig ilyen egységes a szakmai körök véleménye.

A termőterületek különbözősége, a területek elaprózottsága az olajosokat ugyanúgy érinti, mint kapás társukat. Mégis, előbbieket talán jobban „körzetesítettük”, vagyis a hibridválasztást kissé megkönnyítve sokkal körülrajzoltabbak a termesztésre ajánlott területek akár a repce, különösen a szója, de még a napraforgó esetében is. Utóbbi kultúra jobban tűri a viszontagságokat, mint a tengeri, mégis kevés azon gazdaságok száma, ahol kukoricát ne termelnének.

Hibridjeink profittermelő terméspotenciálját a vetőmag helyes megválasztásával, a környezetünk és a hibrid igényeinek több ponton történő összehangolásával elérhetjük alkalmas és kevésbé alkalmas területeken egyaránt.

Okszerűen megválasztott elővetemény után mélységben forgatott talaj, alapos vetőágy-előkészítés a kiindulási pont. A vetésidő megválasztásának szabadságát is nyújtó, rövid tenyészidejű kukorica hibridek – így a FAO 230 ISBERI CS vagy a FAO 300 eleji KAMPONI CS és CLARITI CS – a kártevőket, kórokozókat gyérítő mély forgatást, csapadékmegőrző talajmunkát csak úgy, mint későbbi éréscsoportú társaik, meghálálják. 8 °C talajhőmérsékletnél már kiválóan csíráznak, de korábbi vetésre is alkalmasak. Korai csőképzéssel, gyors éréssel, szemesként fő- és másodvetésben kalászos gabonák után gyommentesen hagyott területeken cukorban és emészthető fehérjében gazdag takarmányt biztosítanak az állattenyésztés számára.

Az agrotechnika, a talajvizsgálatra alapozott tápanyag-utánpótlás és egy plasztikus hibrid lehetőséget ad arra, hogy alacsony átlag-csapadékmennyiség mellett is nagy hozamú hibrideket termeljünk. Ilyen pl. a REALLI CS vagy új generációs testvére, a BASMATI CS, melynek a szárazabb területeken adott kiváló eredményeihez vetéskori tőszám rugalmassága nagyban hozzájárult, amit termelőink a helyi adottságokhoz igazítva ki is használtak. A kukorica- és napraforgó-nemesítés egyre több olyan hibridet ajánl, melyeknél az optimális tőszám beállítása a gazdaságos vetőmag-felhasználás mellett a hozamok alakulásában is jelentős szerepet kap. A kukorica hibridek tőszámoptimuma kissé kötöttebb, mint a napraforgóé: a korai éréscsoportban tágabb, a FAO-szám emelkedésével szűkebb határok között mozog. A középérésű ARKADI CS és LOUBAZI CS kukoricák esetében 68-80 ezer tő/ha között a Clearfield Plus® technológiát képviselő EUROPA CLP napraforgónál a legmagasabb hozamot 55-65 ezer/ha tőszám között érhetjük el a területünk sajátosságai és az inputanyag-felhasználás függvényében. A hibridek magukban hordozzák a legeredményesebb választás lehetőségét.

További hozamnövekedést érhetünk el a jó időben, a fiatal kukoricában és napraforgóban végzett herbicidkezelésekkel. Mindkét kultúra a kezdeti fejlődés időszakában a legérzékenyebb a gyomkonkurenciával szemben. Ma már beépített „önvédelmi rendszerrel” bíró napraforgó és kukorica hibrideket termelhetünk. Példa erre a GENOVA CL, KLARIKA HO CL vagy a CL jelleg mellett szádorrezisztenciával is bíró MARBELIA CL napraforgók. A DUO System kukoricák, így a PORTILE DUO, TRILOGI DUO, PINCKI DUO hasznot hozó termésük mellett, cikloxidim-/gyomirtószer-rezisztenciájuk révén hozzájárulnak a kukoricából nehezen irtható egy és kétszikű gyomok kiiktatásához.

A nemesítés egyik nagy eredménye a hibridekbe beépített alkalmazkodóképesség. Hibridválasztékunkban kitűnő példa erre az akár vízállásos területeken is termeszthető PARDI CS vagy a GERZI CS kukoricáink, melyek gyengébb és természetesen kedvező adottságok mellett is rendre kiegyenlített termést adtak az elmúlt években. A napraforgók közül itt említhetjük az országszerte tábla átlagot javító hozamú, magas olajtartalmú, magasolajsavas KLARIKA HO CL-t is.

A környezeti adottságok hozta kötöttségeket a helyi körülményekhez igazodó agrotechnika mellett a hibridjeinkben rejlő, a termesztési folyamat szinte minden pontján kihasználható rugalmasság oldja fel. Ezt támasztják alá a Caussade médiafelületein elérhető hozam és termésadatok is.

Fehér Gyöngyi, Caussade fejlesztési felelős
CAUSSADE SEMENCES HUNGARY KFT.

2144 Kerepes, Szabadság út 252/b.
Tel: +36 28 789 685 • Fax: +36 28 786 951

[email protected]
www.caussade-semences.hu