fbpx

Összességében nem mozdultak el az élelmiszerárak

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 11.

Kölcsönösen kiegyenlítik az egyes alapélelmiszerek árai a nemzetközi index értékét: a növényi olajokat, a tejtermékeket és a húsféléket alacsonyabban jegyezték a nemzetközi piacokon, ezt a cukor és a kukorica magasabb ára ellentételezte – tudtuk meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) aktuális jelentéséből.

A FAO élelmiszerár-index – ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak árváltozását követi hónapról hónapra – szeptemberben 10,7%-kal volt az egy évvel azelőtti értéke alatt és 24,0%-kal alacsonyabban a tavaly márciusi csúcshoz képest.

Kukorica
A kukorica ára emelkedett (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A gabonafélék árindexe 1,0%-kal nőtt az elmúlt hónapban

A kukorica globális piaci árának 7,0%-os emelkedése miatt emelkedett a gabona ára, melyet a brazil készletek iránti megnövekedett kereslet és a kínálati piac akadozása okozott. A cirok világpiaci ára is erősödött szeptemberben, a kukorica árának alakulásával összhangban.

A búza nemzetközi ára 1,6%-kal esett a stabil orosz készletek és jó termelési kilátások miatt, míg az összes rizsfajtát lefedő FAO index a gyenge importkereslet miatt 0,5%-kal zsugorodott.

A növényi olajok árindex augusztushoz képest 3,9%-kal esett

A pálma-, napraforgó-, szója- és repceolaj jegyzése mind alacsonyan van – az előző hónaphoz hasonlóan – a szezonálisan magas kibocsátásnak és exportkészleteknek köszönhetően. A napraforgót is most takarítják, egyelőre az erős kínálat lefelé hajtja az árakat.

Ugyanez a helyzet a repcével is a bőséges globális exportkínálat miatt, sőt a szója is ezt a trendet követi. Egyelőre nem segít a helyzeten az sem, hogy a biodízel szektor kereslete megnövekedett e termékek kapcsán.

A cukor árindexe 9,8%-kal lőtt ki szeptemberben

Az elmúlt 13 év legmagasabb szintjét érte el a cukor, ahogy az aggodalmak sűrűsödnek az előttünk álló szezon várhatóan szűkös készletei körül. Az előzetes előrejelzések termeléscsökkenést valószínűsítenek Thaiföldön és Indiában – két kulcsfontosságú termelőnél – az El Niño jelenség miatt.

Jelenleg ideális körülmények között zajlik a betakarítás Brazíliában, ami valamelyest vissza tudta fogni a drágulást.

A tejtermék árindex 2,3%-kal csökkent augusztushoz képest

Ezen a területen már kilenc hónapja tart az esés. Mindehhez hozzájárult a gyenge importkereslet és a készletbőség diszharmóniája. Az Európai Unióban a belső kereslet aktivitása is alacsony, ez sem tudja felfelé mozgatni az árakat.

Az euró gyengülése az amerikai dollárral szemben szintén közrejátszott az árak csökkenésében.

A húsfélék árindexe 1,0%-kal mérséklődött a múlt hónap során

Ebben a szegmensben is az alacsony importkereslet és a magas szinten lévő exportkészletek voltak a jellemzőek, így ezek a tényezők lenyomták a sertés-, a baromfi- és a birkahús jegyzési árát. A sertéshúsnál csökkent a Kínai kereslet, a baromfik terén magas a brazil kínálat. A juhhús piacát a magas ausztrál kínálat jellemezi.

A marhahús iránti kereslet azonban megnövekedett (főleg az Amerikai Egyesült Államokban), ennek hatására ott drágulást volt kimutatható.

FAO élelmiszerár index, grafikon
A teljes jelentés elérhető a FAO honlapján

Rekordnagyságú gabonakészletek!

A 2023-as gabonakibocsátási előrejelzésüket a FAO szakértői 2819 millió tonnára emelték, ez 0,9%-kal több a korábbi évi teljesítménynél. A megnövelt mennyiség

A kedvező időjárás miatt a vártnál jobb lesz a terméshozam, sőt az orosz és ukrán területeken is többet takarítanak be, mint azt az elemzők korábban gondolták volna. A többletet Kanada termes kiesése sem tudja érdemben ellensúlyozni, ott ugyanis az elhúzódó szárazság kedvezőtlenül hat a betakarítási eredményekre.

A frissített Gabonakészletek és -igények gyorsjelentés a búza globális termelését 785 millió tonnára, a kukoricáét 1511 millió tonnára (vagyis 2,7%-kal többre tavalyhoz képest), és a rizsét 523 millió tonnára várja.

A gabonakészletek a 2024-es szezon végére elérhetik a 884 millió tonnát is, ezzel új rekordot döntve 3,0%-kal felülmúlhatják az induló mennyiséget.

További gazdasági témájú híreinket olvashatják portálunkon.

Forrás: FAO