fbpx

Agrárgazdasági elemzések

Írta: Agrárágazat-2020/11. lapszám cikke - 2020 november 04.

Kukorica

Több faktor is befolyásolta a múlt héten a piacokat: egyrészt az aratási helyzetkép az északi földtekén, másrészt az időjárás Európában és Dél-Amerikában, harmadrészt Kína vásárlásai.

Az északi földtekén az Egyesült Államokban haladnak a legjobban az aratással: 41%-nál járnak, ami az átlagos 32%-nál sokkal jobb. Emellett az aratás időben kezdődött, és eddig nem lehet panasz az időjárási viszonyokra sem. Noha az USDA a szeptemberben kiadott becslését rontotta, még így is 373,95 millió tonna kukoricára számítanak, ami a tavalyi terméshez képest mintegy 28 millió tonnával több. Európában viszont az aratás később kezdődött, és az átlagoshoz képest lassabban halad, ami részben az időjárási viszonyoknak, részben az elhúzódó érési folyamatoknak tudható be. Emellett a piac mind az ukrán, mind a román, mind a francia termést lejjebb várja, mint egy hónappal ezelőtt.

Ukrajnában 32 millió tonnás termés látszik jelenleg, Romániában 10,5 millió tonnás, míg Franciaországban 12,7 millió tonna. Az alacsonyabb termések és a késedelem az aratásban növekvő árakat hozott a világpiacon, de leginkább a Fekete-tengeren. Ennek hatása érezhető a magyar piacon is.

Magyarországon is elkezdődött az aratás. Nálunk is tapasztalható csúszás, ezért látjuk az exportőröket a szokásosnál aktívabbnak.

 

gabonatermés előrejelzés - 2020 szeptember 24

 

Búza

Az időjárási viszonyok nagyban befolyásolják a búza vetését, és ez tartja izgalomban a búzapiacot. Száraz időjárás uralja az Egyesült Államok egy részét, Oroszország egyes területeit és Argentínát, míg Kelet-Ausztráliában a sok eső okoz gondot. Az Egyesült Államokban az átlaghoz képest jobban állnak a vetéssel (68% vs. 61% a tavalyihoz képest), míg Franciaországban lemaradásban vannak (12% vs. 16% tavalyhoz képest). Oroszországban a vetéssel minden rendben, de az elkövetkező két hétben fagyhat. A piac e hírek hatására feljebb mozdult az elmúlt hét folyamán. Noha még túl korai bármit is mondani a termésre vonatkozólag, a piac azzal számol, hogy Oroszországban az ideihez hasonló termés várható (8082 millió tonna). Az EU-ban viszont az ideinél jóval jobb termésre számítanak a szakértők (144-145 millió tonna vs. 129 millió tonna idén).

 

gabonatermés előrejelzés - 2020 szeptember 27

 

Reng Zoltán
Hungrana-vezérigazgató