fbpx
125967

Farming RED: három világcég közös bemutatója Ausztriában

Írta: Agrárágazat-2023/10. lapszám cikke - 2023 október 11.

Együtt mutatta be újdonságait a Case IH, a Steyr és a Väderstad

A Case IH, a Steyr és a Väderstad Linzben és Bécsben tartott sajtótájékoztatót és gyakorlati bemutatót, amelyen közel 150 szakújságírót láttak vendégül Európa minden részéről. Cikkünkben az ismertetett újdonságok közül vettünk párat górcső alá.

A Väderstad Proceed V 2024 végén lesz elérhető

A Väderstad 2021 végén mutatta be a Proceed vetőgépet. A kiterjedt tesztelés és finomítás időszaka után az új termékinnováció készen áll a piaci bevezetésre. A Proceed a vetőgépek új kategóriáját képviseli, ahol egyetlen géppel növelni lehet a terméshozam-potenciált sokféle növény esetén, beleértve a búzát, az árpát, a repcét, a cukorrépát, a borsót, a kukoricát, a napraforgót és még sok más növényt.

A legapróbb szemű vetőmag milliméter pontossággal a tökéletes mélységbe történő lehelyezésének köszönhetően a szántóföldi kísérletek kimutatták, hogy a Proceed a felére tudja csökkenteni a búzavetés vetőmagigényét – miközben a piacon lévő modern vetőgépekhez képest ugyanazt a terméshozamot tudja biztosítani. Még ennél is fontosabb, hogy a kísérletek azt mutatták, hogy a Proceed vetőgéppel vetett növények erősebbek, mivel kisebb a verseny a többi növénnyel, több napfényt és nedvességet érnek el, és nagyon egyenletes az állomány a tenyészidőszak minden növekedési szakaszában.

Az őszi búza 150 mag/m2 csíraszámmal végzett kísérletei a növényi biomassza 102%-os, a gyökérbiomassza 72%-os és a bokrosodás 62%-os növekedését mutatták ki egyéb modern vetőgépekhez képest.

Väderstad Proceed V

A Proceed egyedülálló tulajdonságai a nagy pontosságú vetőelemeknek köszönhetőek. A vetőmag lehelyezése előtt a soronkénti előtömörítő kerekek megtömörítik a talajt, hogy minden szem vetőmag számára azonos feltételeket biztosítsanak. Az előtömörítő kerekek egyedileg vannak felszerelve, és hidraulikus talajnyomás-fokozó rendszerrel rendelkeznek a nagy teljesítmény érdekében.

Amikor a magok a központi tartályból elérik a vetőelemeket, a világelső Väderstad PowerShoot rendszer adaptált változata átveszi az irányítást minden egyes szem vetőmag felett egészen a talajig. A rövid magvezető csövet elhagyva minden szem vetőmagot egy sornyomó kerék fogad. Ez biztosítja a vetőmag és a talaj közötti optimális érintkezést a kiválasztott mélységben minden egyes sornál” – mondta Oskar Karlsson, a Väderstad szemenkénti vetőgépek termékmenedzsmentjének igazgatója.

2024 végén piacra kerül az első termékmodell, a Proceed V 24. A megrendeléseket 2024 végétől fogadják, a gyártás 2025 elején kezdődik.

Az új 6340 Terrus CVT a STEYR® traktorok zászlóshajójává válik

A STEYR® a mezőgazdasági termelők és vállalkozók nagyobb teljesítmény és termelékenység iránti igényére reagálva, hogy növelje a hatékonyságot, új zászlóshajó modellt vezet be traktorválasztékának csúcsán. Az új 6340 Terrus CVT a három Terrus CVT modellből álló, átdolgozott sorozat élén áll, és mostantól nemcsak a STEYR kínálatának legnagyobb traktorja, hanem a valaha gyártott legnagyobb STEYR traktor is.

A többi Terrus CVT modellhez hasonlóan az ausztriai St. Valentinban található STEYR gyárban gyártott új 6340 Terrus CVT a STEYR többi modellcsaládjában bevezetett új számozási rendszert alkalmazza, amelyben az utolsó három számjegy a traktor mindig rendelkezésre álló maximális lóerejét jelöli, nem pedig a korábbi névleges lóerőt. Az új Terrus CVT termékcsalád a 6290 Terrus CVT, a 6315 Terrus CVT és a 6340 Terrus CVT modelleket foglalja magában. Mindegyiket egy FPT NEF 6,7 literes motor hajtja, amely az új 6340 Terrus CVT-ben 9%-kal nagyobb teljesítményt nyújt, mint a választékot korábban vezető 6300 Terrus CVT-ben.

Steyr Terrus CVT

A 6340 Terrus CVT esetében ez a 340 lóerő minden körülmények között rendelkezésre álló, fel nem turbózott teljesítmény. A maximális forgatónyomaték 1398 Nm 1400-as fordulatszámnál. Az extra teljesítmény ellenére a 6340 Terrus CVT súlya megegyezik a többi Terrus CVT modellével, 11 530 kg ballaszt nélkül, 16 800 kg megengedett össztömeg mellett. A hátsó vonószerkezet maximális teherbírása 11058 kg, míg a hidraulika alapfelszereltségben/opcionálisan 165/220 l/perc teljesítményű. Minden STEYR Terrus CVT modell elérhető Evolution vagy Excellence csomaggal. Mindkettő átfogó specifikációt kínál, beleértve az Infomat 1200 érintőképernyős terminált, az Excellence csomag pedig a Power Beyondtól a prémium hangszórókig terjedő további funkciókat foglal magában. A standard ISOBUS Class 3 konfiguráció a TIM (Tractor Implement Management), a legújabb traktor-munkagép kommunikációs protokollra bővíthető, amely lehetővé teszi az adatok átvitelét a munkagépre és a munkagépről, a termelékenység növelése érdekében.

Az új 6340 Terrus CVT-ben található továbbfejlesztett STEYR CVT sebességváltó számos kulcsfontosságú elemet, többek között a hidrosztatikus egységet, a vezérlőszoftvert, a hajtáslánc elemeit, a hátsó differenciálművet és a hátsó mellékhajtást is frissítette.

Case IH Connect Room Hub: a reaktívtól a proaktív támogatásig, a maximális üzemidő és teljesítmény érdekében

A mai mezőgazdasági gépek technológiája folyamatosan fejlődik és bővül, és az összekapcsolt gépek száma gyorsan növekszik. Ez új lehetőségek világát nyitja meg, amikor a gazdálkodók kiszolgálásáról van szó, és segít nekik a legtöbbet kihozni gépeikből és földjeikből. A Case IH válasza a Connect Room Hub, a Case IH csatlakoztatott szolgáltatásainak „szíve”, amely lehetővé teszi a reaktívról a proaktív és bizonyos esetekben a megelőző hozzáállást az ügyfelek támogatásában.

Case IH Connect Room Hub

Case IH Connect Room Hub: a Dealer Connect Rooms hálózatának „szíve”

A Case IH összekapcsolt gépei a szántóföldi munka során folyamatosan adatokat generálnak – működési paramétereket, „egészségi” állapotot, agronómiai adatokat –, és ezeket elküldik az újonnan telepített Case IH Connect Room Hub for Europe központba, St Valentinba. A Case IH termékszakértői elemzik az adatokat, hogy létrehozzák és folyamatosan javítsák a riasztásokat, gépüzemeltetési tanácsokat és az ügyfél számára hasznos meglátásokat generáló algoritmusokat. A Connect Room Hub a Case IH márkakereskedésekben található Connect Roomok hálózatának központja, ahol az ügyfél gépeinek állapotát a hét minden napján, éjjel-nappal figyelemmel kísérik.

Amikor a Connect Room Hub rendszere potenciális problémát észlel, automatikus riasztást küld azonnal az ügyfél Case IH-márkakereskedőjének Connect Roomjára, aki azonnal intézkedni tud – néha még a probléma bekövetkezése előtt, megelőzve a gép leállását. A kereskedő a Connect Roomból távdiagnosztikát is végezhet az ügyfél gépén, sőt, akár a gép kijelzőjéhez is csatlakozhat, és anélkül, hogy elhagyná a helyét, intézkedhet. A Connect Room Hub abban is segíthet az ügyfeleknek, hogy flottájukat tökéletes rendben tartsák, anélkül, hogy megszakítanák a mezőgazdasági tevékenységüket, mivel előre felhívhatja őket, hogy a rutinszerű karbantartási szolgáltatásokat a munkaprogramjukhoz tervezzék.