fbpx

Világpiaci körkép – őszibarack- és nektarin

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 11.

Idén a kedvező termesztési feltételek hatására az őszibarack és nektarin termés globális szinten eléri a 25 millió tonnát, ugyanis az elemzők szerint 827 000 tonnával több lesz, mint tavaly. Ennek köszönhetően a nemzetközi kereskedelem is jelentősen emelkedni fog ebben a szektorban.

Barack
A kínai kormány erős nyomást gyakorol a gazdákra, de még így is ők a legnagyobb termelők (fotó: Pixabay)

Kína ebben is a legnagyobb

A termelés várhatóan 500 000 tonnával 17,5 millióra emelkedik, mivel a déli tartományok jó termőképessége jóval meghaladja az északi tartományokban a hideg és havazás miatt kiesést. A magasabb terméshozamok várhatóan ellensúlyozzák a folyamatos termésveszteségeket és a csökkenő termőterületekből eredő hiányt. Az alacsonyabb hozamok azonban arra ösztönzik a gazdákat, hogy csökkentsék termőterületüket vagy jövedelmezőbb gyümölcsre térjenek át, mint például a cseresznye.

Központi szinten is beszabályozott a termelés, ugyanis a gyümölcsösök tulajdonosait arra ösztönzik, hogy kivágják az ültetvényeiket és inkább térjenek át gabona, gyapot, olajosmagvak, cukor, zöldség vagy takarmánynövény termesztésre.

Az export az előrejelzések szerint 60 000 tonna marad, mivel a Vietnamba irányuló nagyobb szállítmányok többnyire ellensúlyozzák a Kirgizisztánba irányuló veszteségeket.

Európai Unió – erős a spanyol vonal

Az előrejelzések szerint a termelés 401 000 tonnával 3,7 millióra emelkedik, mivel spanyolországi területek idén szép termést hoznak a tavalyi hideg és elfagyások után. Ez ellensúlyozza az kedvezőtlen időjárás miatti olasz, bulgáriai, magyar és lengyel veszteségeket.

Nagyobb kínálat várhatóan 36%-kal növeli 170 000 tonnára az exportot, ami 3 év után ismét emelkedik. Az import változatlanul 40 000 tonnára prognosztizálják.

Törökország – megközelíti a tavalyi rekordot

A termelése várhatóan stabilan 1 millió tonnán marad, mivel a kedvező termesztési körülményeknek köszönhetően a termelés a tavalyi rekordszint közelében marad. Az őszibarack termőterülete többnyire változatlan maradt az elmúlt 10 évben, bár a terméshozamok szerény növekedése folytatódik a gyümölcsösök átalakításának köszönhetően, pl.: jobb minőségű és termőképesebb fajták telepítése.

A nektarinok azonban egyre nagyobb teret nyernek a helyi és külföldi fogyasztói kereslet miatt. A fogyasztás várhatóan kissé csökken, mivel nagyobb mennyiségek irányulnak a tengerentúli piacokra, különösen Oroszországba, Irakba és az Európai Unióba.

Az export 11 000 tonnával emelkedik 215 000 tonnára, ami a negyedik egymást követő évben jelent növekedést.

Barack
A török baracktermés jó lesz az idén (fotó: Pixabay)

Amerikai Egyesült Államok – rég volt ilyen rossz termés

Az előrejelzések szerint a termelés 76 000 tonnával 574 000 tonnára csökken, ami legalább 40 éve a legalacsonyabb szint. A három legnagyobb termelő államban – Kaliforniában, Dél-Karolinában és Georgiában – szenvedtek károkat az időjárástól az ültetvények, ezeken a területeken már második éve tapasztalnak pusztító fagyokat.

Az előrejelzések szerint az export 11 000 tonnával csökken 50 000 tonnára, az alacsonyabb kínálat miatt, míg a behozatal várhatóan 32 000 tonnán marad, mivel a Mexikóból érkező magasabb szállítmányok ellensúlyozzák a Chiléből érkező alacsonyabb mennyiségeket.

A fogyasztás az előrejelzések szerint 556 000 tonnára csökken, a kínálat csökkenése és a déli félteke kínálata iránti kereslet stagnálása miatt.

Chile – hozza a korábbi évek átlagát

A termelés várhatóan 164 000 tonnán marad, mivel a jó téli csapadékmennyiség fenntartja a chilei termelést. Az őszibarack területének csökkenését ellensúlyozza az új nektarin ültetvények termőre fordulása.

A stabil termeléssel összhangban az export az előrejelzések szerint 105 000 tonna marad.

Oroszország – világ legnagyobb importőre

A behozatal várhatóan szinte változatlanul 315 000 tonna marad, a Törökországból érkező szállítmányok miatt.

Oroszország továbbra is a világ legnagyobb importőre, mivel a behozatala a világ importjának közel 40 %-át teszi ki.

Forrás: NAK