fbpx

A Väderstad Tempo vitte a prímet a vetőnapon

Írta: Agrárágazat-2023/07. lapszám cikke - 2023 július 03. -Hirdetés

A Nemesszalóki Mezőgazdasági Zrt. Pápától nyugatra, a környékbeli falvak területein gazdálkodik. Összesen 2200 hektár bérelt területen dolgoznak, emellé még 550 hektár bérmunka is társul. A cég tevékenységében központi szerep jut a jelentős tejelőállománynak – a szántóföldi termelés főként ezek kiszolgálásra fókuszál. Pintér Imre műszaki igazgatóval beszélgettünk.

  • Milyen talajadottságokkal rendelkeznek a megművelt területeik?
  • Jelentős részük laza szerkezetű homokos kavicstalaj. 7–12 aranykoronás a területek jelentős része – ezeken kell az állatok tömeg- és abraktakarmányát is megtermelni. Kb. 1000 ha gabonanövény – javarészt őszi búza és őszi árpa – szemes terményként, kb. 160 hektár őszi rozs pedig szenázsként kerül betakarításra. A fennmaradó területen olaszperjét, lucernát,750 hektárnyi kukoricát, valamint silózási céllal cirkot termesztünk.
  • Milyen Väderstad-gépparkkal rendelkeznek?
  • Tavaly óta a szemenkénti vetést 2 db Väderstad Tempo 8-soros, F-típusú vontatott gépeivel végezzük. 2022 tavaszán rendeltünk 2 db TopDown 4 méteres mulcskultivátort, tápanyag-kijuttató egységgel. Az alapgépet tavasszal már használtuk, a tápanyag-kijuttatónak majd a nyári tarlóhántás után valamilyen biológiai készítmény kijuttatásában lesz szerepe.

Márciusban jött meg 2 db Spirit 600 S típusú gabonavető gép is, 6 méteres, standard, egy magtartályos kivitelben. Az új SeedEye rendszerrel rendeltük, a vetésellenőrzés és -számláló megtalálható így rajta. Tavasszal 50-60 hektáron kipróbáltuk már, de igazából augusztusban, az aprómagoknál és ősszel a gabonavetésnél „dobjuk a mélyvízbe”.

  • Mi alapján döntöttek ezek mellett a gépek mellett?
  • 2021 májusában csináltunk egy „vetőnapot”, egy délelőtt idehívtuk a legfontosabb márkák képviselőit vetőgépeikkel. Ugyanaz volt a terület, az időjárási körülmények mindegyik gép számára, és mindegy volt, hogy 6 vagy 8 soros változat, a munkájára, vetésminőségre, munkasebességre voltunk kíváncsiak. Mivel 7-800 hektár kukoricát kell kis időablakban elvetnünk, erre voltunk kíváncsiak.

Megnéztük mindegyik gépet 11, 13, 15 és 17 km/h munkasebességnél is, hogy hogyan dolgoznak. Utána az agronómus kollégával néztük a vetésminőséget, megkapartuk a vetőágyakat, de többet mondott később a kelések vizsgálata. Ebben a versenyben egyértelműen a Väderstad nyert. Ezt követően kértük be az ajánlatokat, és ezek után döntöttünk. Mondhatjuk, hogy később a jó tapasztalatok alapján a szemenkénti vetőgépek „eladták” a többi gépet, így jöhetett a TopDown és a Spirit is.

  • Rendes üzemi körülmények között is túl vannak már két szezonon. Mik a tapasztalataik?
  • A Tempóval mind kukorica-, mind cirokállományban dolgoztunk tavaly is, másodvetésben rozs után szármaradványos területen is próbáltuk őket. A vetőgépeket sortisztítóval rendeltük, hogy az esetleges mulcsrétegnél ne tömődjön be a gép.

Nagyon pontosak a gépek, magas sebességnél is. Műtrágyát és/vagy mikrogranulátumot vagy akár talajfertőtlenítőt is ki tudunk juttatni egy menetben, ez is komoly előrelépés volt a korábban használt technikához képest. A gépek kopásállóságát a mi körülményeink között külön kiemelném, mert szinte homokba, kavicsba kell vetnünk, és két szezon után is úgy látszik, szépen bírják.

  • Mennyire volt könnyű megtanulni a beállítást?
  • Vetőgépoldalról egy iPadet kaptunk a géphez. Fiatal, agilis ügyes gépkezelőink vannak, és a Väderstad részéről a területi képviselő és a szervizes is nagyon segítőkészen állt a betanításhoz. Ugyanaz az iPad használható a Tempónál és a Spiritnél is, a gép helyből felismeri, melyik van hozzácsatlakoztatva.
Vaderstad