fbpx

Amikor nekiállok dolgozni vele, rácsodálkozom, hogy mennyire jó

Írta: Agrárágazat-2023/05. lapszám cikke - 2023 május 03. -Hirdetés

Vető János gazdasága Dél-Baranyában, az Ormánság közepén, a Dráva partján helyezkedik el. 117 hektáron klasszikus vetésforgóban repcét, búzát, kukoricát és szóját termeszt társával, aki közel 170 hektárnyi területen dolgozik.

Milyen talajokon dolgoznak, hogyan épül fel a gazdaságuk?

A Dráva ártérben jellemzően a kötöttebb talajok találhatók, bizonyos részeken pedig homokosak – ez akár adott területen belül is változhat. Mindketten más tevékenységet is folytatunk, így nagyon fontos, hogy amikor rá lehet és kell menni egy talajra, meg kell csinálni egy műveletet, akkor gyorsan és hatékonyan végezhessük el a munkát. A Väderstad gépei abszolút alkalmasak erre! Nemegyszer előfordul, hogy délután 5-kor tudok beülni a traktorba, és este 10–11-ig dolgozom. Ezeken a gépeken csak a zsírzást kell elvégezni, rá kapcsolni kell a traktorra, és már lehet is dolgozni! Strapabírók, nem görbülnek, nem kell hegesztgetni, javítani őket.

Milyen gépekkel rendelkeznek?

A precíziós műveleteket közösen végezzük, a talajmunkákat ki-ki a saját eszközeivel. Szinte teljes Väderstad-géppalettával rendelkezünk: nekem egy 400-as Carrierem és egy 600-as NZ Agressive kombinátorom van, valamint egy 6 soros Tempo vetőgép. A társamnak van egy 12 soros Tempo V-je, amely 45 cm-esre összehúzható sortávval is használható, illetve egy 6 méteres Spiritje. Így van 45 és 75 cm-es sortávra is szemenkénti vetőgépünk, a Spirittel pedig a kalászosvetést tudjuk végezni.

Mióta használja a svéd gyártó gépeit?

A Carrier volt az első, egy vontatott, 3,5 méter munkaszélességű, teljesen felszerelt változattal. Jól működött, kicsit nedvesebb talajon is lehetett vele dolgozni, jól tolerálta a nem optimális körülményeket is. A következő lépés az volt, hogy egy 4 méteresre cseréltem a Carriert – a 165 lóerős traktor ezzel még elbír –, azután jött a 6 méteres NZ Aggressive kombinátor. Ez sokoldalú, akár szántáselmunkálásra is tudom használni, mivel elöl és hátul is Crossboard simítóval szereltük. A Tempo vetőgépet is ugyanekkor vettük.

A gyakorlatban mennyire felelt meg az elvárásoknak?

Tökéletesen. Jó vetőgépet használtunk előtte is, az egyik konkurens gyártó elég jól felszerelt masináját. De mindig nehezen indultak be a szezonok, kellett kicsit javítani rajta, és a menetsebesség sem mehetett 7 km/h fölé. Ezzel szemben a Väderstad V-nél a társamnál már láttam a pontosságot és a munkasebességet, ezért bővítettem én is ebbe az irányba. Széles tömörítőkerekek vannak a gépen, teljes mértékben hozta az elvárt minőséget, a kelés teljesen egyöntetű. A vetőgép komplett saját vezérlőegységét használjuk. Nagyon könnyen meg lehetett tanulni, értelemszerűen működik.

A talajművelő eszközökről csak annyit, hogy tegnap délután megjött a jó idő, és kicsit feszült lettem, hogy egy 30 hektáros táblám még nincs lezárva. Felraktam az NZ Aggressivet, 3 óra alatt 12 hektár kész is volt – évről évre, amikor nekiállok dolgozni vele, rácsodálkozom, hogy mennyire jó!

Mi lesz a következő fejlesztés?

Nekem egy nagyobb Carrier. Az XT-t szemeltem ki, kisebb tárcsalapokkal felszerelve, hidraulikusan tárcsaszög-állítással.

Szerviz és alkatrész tekintetében mik a tapasztalatai?

A szervizesekkel akkor találkozom, amikor vásárlás után be kell üzemelni a gépet. Ha beállítási probléma van, akkor telefonon egyeztetünk, és már tud is segíteni. Alkatrész? Nekem még egy gépem se kopott el, mert mire oda jutottunk volna, már nagyobbra cseréltük a gépet. Egyébként, ha kopó alkatrészt kellene cserélnem, egyértelműen csak gyárit választanék. Ebben nem hoznék kompromisszumot!

Vaderstad