Szeged térségében is folyamatosan jól vizsgázik a HORSCH

Írta: Kohout Zoltán - 2018 december 04.

A 3000 hektáron gazdálkodó Karotin Kft. elégedett a forgalmazóval. Homokos vagy kötött talajok, szárazság vagy munkaerőhiány – a gazdaságok munkáját ma már nemcsak kiszolgálja, de esetben nélkülözhetetlenül meg is könnyíti a korszerű technika. A Szeged 40 kilométeres térségében működő, hatalmas, nagyrészt bérelt területen gazdálkodó Karotin Kft. az egyik tipikus példáját adja annak a helyzetnek, amikor innovatív műszaki megoldások nélkül nemcsak költség- és időpazarlóbb lenne a minőségi földművelés, de munkaerő és sokszor kellő mennyiségű csapadék hiányában csaknem megoldhatatlan is. A csongrádi megyeszékhelyen Sáringer Sándor mezőgazdasági gépészmérnök fogadta az Agrárágazat stábját.

Gépfejlesztés a jó talajért

Látogatásunkkor volt 70. napja annak, hogy a szegedi régióban kemény szárazság tombol, de még a legutóbbi, szeptemberi „esőzés” is csak 10-15 millimétert hozott. – Nálunk rendkívül fontos, hogy olyan talajművelést végezzünk, ami a földben tartja a nedvességet. A gazdaságunk nagy kiterjedéséből következően, továbbá mert a tábláink nagyon széttagoltak, így ez is egy fontos szempont volt, amikor elkezdtük a gazdaságunk gépfejlesztését – mondja a Karotin Kft. ügyvezetését édesapjával együtt végző Sáringer Sándor.

A fiatal gépészmérnök e tisztségében 2010-től vesz részt a gazdaság működtetésében, de a gépek iránt kisgyermekkora óta fogékony emberként világéletében, különösen a nyári szünidőkben a traktorok és munkagépek között szeretett tevékenykedni. A vállalkozás ma hatalmas területen, 800-1000 hektáron termeszt lucernát, az éves mennyiség teljes mennyiségét feldolgozza, és mintegy 80%-át exportálja. Emellett 1000 hektáron gabonaféléket, 6-700 hektáron repcét, továbbá napraforgót termesztenek.

Demó után bevált: gyors, takarékos, talajkímélő

Nemcsak tagoltak, de talajminőségben is heterogének a területeink: a homokostól a kötött réti talajig sokféle állapotú termőföld jelent kihívást. Amikor a gépfejlesztéseinket elkezdtük, döntő segítséget nyújtott a Horsch és az AXIÁL Kft. azzal, hogy lehetővé tették élőben is kipróbálni a talajművelő-eszközöket. Mi a legkeményebb talajon próbáltuk ki az elsőt: 2008-ban egy HORSCH Tiger 4 MT szántóföldi kultivátort – mondta Sáringer Sándor. A mérnök felidézi, hogy akkoriban kezdett elterjedni a forgatásnélküli művelés kultúrája, és a HORSCH nehézkultivátor beváltotta a hozzá fűzött reményeiket. A kultivátorral most szinte vízveszteség nélkül és nagyobb mélységben tudták hatékonyan átmozgatni a talajt, így jobban elő tudják készíteni az őszi munkákhoz.

Így aztán a következő években újabb HORSCH-kultivátort vásároltak a kereskedéstől, sőt, pár éve már az erőgépet: a Fendt 930-as traktort is a bajai kereskedésben vették meg, és mögé a HORSCH Pronto 9 DC nagy területkapacitású precíziós vetőgépét kapcsolták, szintén az AXIÁL-tól.

– A 9 méter munkaszélességű vetőgéppel nemcsak pontosan kerül a mag a földbe, de nagyon sok energiát, költséget és időt spórolunk meg, miután kevesebb menetszámmal tudjuk elvégezni a magágy-előkészítést, mivel a vetőgépen található 2 tárcsasor segítségével a kiszórt műtrágyát, valamint a traktornyomom eltüntetését egyszerre tudjuk megoldani. Vagyis egy menetben történik a vetés és a műtrágya bekeverése, illetve az esetleges gyomok eltüntetése – mondja a szakember. Hozzáteszi: a nagy magtartály révén kevesebb a feltöltés miatti kiállás, vagyis jóval hatékonyabb tud lenni, nagyobb területteljesítményű a gép. Az eszköz olyannyira bevált, hogy 2014-ben újabb ilyen vetőgépet vásároltak a forgalmazótól.

Tárcsában is bizonyít a márka

Pár éve eljött az ideje annak is, hogy a tárcsázást is új alapokra helyezze a Csongrád megyei nagygazdaság. A választás a Horsch 8 méteres munkaszélességű Joker 8 RT elnevezésű rövidtárcsájára esett. – Ezt is kipróbálhattuk, és meggyőződhettünk róla, hogy minden okunk megvan a HORSCH munkagépei mellett maradnunk – emlékeztet Sáringer Sándor. A HORSCH tárcsája kompakt eszközként biztosítja, hogy kevesebb legyen a talajnedvesség-veszteség, mert a nehéz, jó rögtörő hatású SteelDisc lezáróhenger gondosan visszatömöríti a talajt.

A Karotin Kft. idén nyáron ismét „megversenyeztette” az erre az évre beütemezett gépvásárlás lehetséges szereplőit. – „Almát az almával”, vagyis az azonos funkciójú és kategóriájú eszközöket próbáltuk ki egymás mellett, hogy biztosak legyünk a végeredmény hitelességében – mutat rá a gépészmérnök, aki ekkor már a HORSCH nagyobb, 12 méter munkaszélességű kompakt rövidtárcsáját választotta. – A HORSCH újra és újra bizonyít, és ezúttal is ez történt. A másik fontos érv az volt, hogy a HORSCH és az AXIÁL olyan készletgazdálkodást folytat, aminek köszönhetően a kiválasztott munkagépet szinte azonnal, raktárról megvehettük.

A 12 méter munkaszélességű HORSCH Joker 12 RT tárcsa a méreténél fogva a korábbinál is hatékonyabban szolgálja a gazdaság érdekeit: nagy átömlési keresztmetszettel bír, kímélő és nedvesség-megtartó jelleggel műveli a talajt, hatalmas területkapacitása révén enyhíti a munkaerőhiányból adódó gondokat.

Megtérülő minőség

Sáringer Sándor szerint a prémiumkategóriás HORSCH minősége tükröződik az árában, ugyanakkor a nagy területigény és a munka megbízhatósága miatt csak a minőség az, ami megtérül. – Nekünk nagyon fontos szempont, hogy erős, robusztus váz, pontos munkavégzés, tartós alkatrészek és felépítés jellemezze a munkaeszközt. Ezt a HORSCH biztosítja, nem véletlenül van az élvonalban. A másik fontos szempont a gépvásárlás mögött meglévő műszaki és szolgáltatási háttér. Az AXIÁL Kft. magatartása, üzletpolitikája erre garancia, mert bármilyen igényünk volt, gyorsan, szakmailag felkészülten teljesítették. És ismétlem, a gépek kipróbálhatósága, a demó-lehetőségek kifejezetten jól segítik a gazdaságok döntéshozását – foglalja össze a Karotin Kft. gépészmérnök-ügyvezetője.

Mindezt megerősíti a cég regionális márkaképviselője is. Bedő Viktor szerint a HORSCH-nak érezhetően fontos a magyarországi piac, így nemcsak kipróbálható gépekkel, hanem hazai kiképzésű szakemberekkel és jelentős volumenű raktárkészlettel, illetve gyors szerviz- és alkatrész-ellátással áll a gazdák rendelkezésére.

Kohout Zoltán