Bezárás

STEYR traktorokon tanulhatnak a szekszárdi szakközépiskolások

Írta: Szerkesztőség - 2020 szeptember 02.

A szekszárdi Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikumban és Szakközépiskolában új STEYR traktorokon gyakorolhatnak ettől az iskolaévtől a tanulók. A jogosítványszerzéshez, a szántóföldi gyakorlat megszerzéséhez és természetesen a digitális kompetenciák elsajátításához is nagy segítséget jelent ez az intézménynek és tanulóknak egyaránt.

 

Ünnepélyes keretek között adta a Magtár Kft. az Agrárszakképzési konzorciumnak és tagintézményeinek az iskolatraktornak szánt STEYR Kompakt erőgépeket Szekszárdon, a rendezett országos tanévnyitó ünnepségen. A teljes iskolatraktor flotta átadása 7 traktorral kezdődött, a további erőgépek szállítása az iskolákhoz az elkövetkezendő hetekben egyenként történik majd.

 

A Magtár Kft. a 2019-ben kiírt Európai Uniós Támogatású Nyílt eljárású pályázaton nyerte el a 24 iskolai oktatótraktor szállításának lehetőségét. A pályázat során a traktorok ajánlatának és műszaki tartalmának összeállításakor fontos szempont volt, hogy az iskolákban elérhető képzési kínálat a gazdaság tényleges igényeinek megfelelően bővíthető legyen. A diákok a szakmai alapismeretek megszerzése mellett, digitális kompetenciájukat is fejleszteni tudják, így a munkaerő-piacon ma már alapszinten elvárt digitális tudást, a gyakorlatban is megismerhessék.

A traktorok működéséhez szükséges műszaki hátteret az egész ország területén a Magtár Kft. szervizszakemberei biztosítják majd. A STEYR gyártóval való szoros együttműködésnek köszönhetően a traktorok gyártói garanciája 3 év, melyet 2 év további jótállással kiegészítettek.

 

A kiválasztott erőgépek legfőbb jellemzői:

  • STEYR 4085 Kompakt típusú 85 lóerős traktorok
  • 4 hengeres, 3,4 l-es Turbófeltöltéses, Viscokuplungos hűtőventilátor, Intercooleres common rail SCR nélküli motorral – A traktorokba épített korszerű, alacsony fogyasztású és környezetkímélő FPT motorok az adott teljesítmény kategóriára jellemző legszigorúbb emissziós előírásoknak is megfelelnek
  • S-CONTROL 2 24/24 szinkronizált HI-LO váltó 24 előre, 24 hátrameneti fokozatú váltó 3 tartományban 4 szinkronfokozattal, POWER-SHUTTLE terhelés alatti irányváltóval és elektro-hidraulikus 2 fokozatú osztóművel (HI-LO) – A hajtásrendszer kialakítása kitűnő átmenetet képez a régi és új között, lévén a 24×24 sebességes váltó hagyományos szinkronfokozatait terhelés alatt kapcsolható PowerShuttle irányváltó és egy terhelés alatt elektronikusan kapcsolható PowerShift fokozat egészíti ki.
  • A traktor az elektronikusan kapcsolható összkerékmeghajtás, valamint a szintén elektronikusan kapcsolható első és hátsó differenciálzár
  • Sebességtartomány 0,78-40 km/h – alkalmas a szántóföldi munkaműveletekhez, valamint vontatás és akár országúton történő szállításhoz is

 

 

Természetesen a traktorok kialakítása megfelel az oktatási követelményeknek, segíti a T-kategóriás jogosítvány megszerzését:

  • oktatói pótüléssel
  • oktatói pedálokkal
  • oktatáshoz alkalmas visszapillantó tükörrendszerrel.

A modern erőgépekkel kapcsolatos tudás mellett a precíziós gazdálkodás köré épülő digitális-technológiák ismeretével is felvértezik a diákokat:

  • a traktorokba épített Steyr S-TECH 700 típusú érintőképernyős ISOBUS kompatibilis vezérlő monitorral
  • a legmodernebb automata kormányzási rendszerrel.