fbpx

Antikondenzációs filc alkalmazása a lemez tetőn

Írta: Szerkesztőség - 2014 szeptember 15.

Páralecsapódás a lemez tetőn

A lemez tetők egyik tulajdonsága, hogy a külső hőmérséklet hűlésével a lemez is azonnal hűlni kezd. Ha a tető belső oldalán a levegő melegebb, és páradús, akkor a pára lecsapódik a lemez belső felületén. Ez a lecsapódás során felgyülemlett víz csepegésnek indulhat, ezzel károsítva a lemez tető alatt tároltakat, vagy akár a tető szerkezetet.
A páralecsapódás ellen lehet védekezni párazáró fóliával és antikondenzációs filc bevonattal is. Jelen cikkben a filccel bevont trapézlemezzel foglalkozunk.

Antikondenzációs filc

A filc nagyjából 1,0mm vastag szövet hatású PES membrán, aminek csekély a tömege, azonban rendkívül jó a nedvszívó képessége.
Az antikondenzációs filc megakadályozza a páralecsapódást olyan környezetben, ahol a páralecsapódás megjelenhet. Amikor a páralecsapódás megkezdődik, a filc nedvszívó közegként szolgál, ami megelőzi a vízcseppek lecseppenését a tetőről. Amint a páralecsapódás megszűnik, a megfogott vízcseppek kiszáradnak a filc felületéről, ezzel újra szárazzá válva.
Ahhoz, hogy ez megfelelően működjön, a filcnek egész nap száraznak kell lennie. Ehhez megfelelő szellőzés szükséges az épület belsejében. A fenti ábra egyszerűen mutatja a megfelelő szellőzést az épületben.

Antikondenzált tetőlemez gyártása

Az antikondenzációs filcet közvetlenül a lemeztető gyártása közben ragasztjuk rá a lemez belső felületére. A ragasztással történő applikálás hosszú időre garantálja a filc megmaradását a lemezen. A filcet külföldi gyártótól vesszük, ami az általunk igényelt szélességben, öntapadó réteggel ellátva tekercsekben érkezik.
A Metál-Sheet Kft.-nél az összes, tetőre szánt lemezt tudjuk filccel gyártani
A filccel történő gyártás megrendelésének felára bruttó 572 Ft négyzetméterenként.

Antikondenzált tetőlemez felhasználási területe

Az antikondenzált trapézlemez, cserepeslemez alkalmazását olyan épületekben ajánljuk, ahol…
… a páralecsapódásból eredő vizesedést meg kell akadályozni,
… a párazáró fólia alkalmazása nem megoldható,
… gyors és egyszerű megoldással kívánják megoldani a páralecsapódás elleni védekezést,
… ahol megoldható a tető megfelelő szellőztetése.