fbpx

Fél éve még megmosolyogták, ma már készülnek rá

Írta: Kristóf Imre - 2018 december 04.

A DJI drónok forgalmazója és egyedüli szakszervize Magyarországon a Duplitec Kft. Bors Róbert, DJI Enterprise üzletág vezetővel és Frikker Attila, Duplitec Kft. drón üzletág vezetővel a mezőgazdasági drónok jövőbeni elterjedéséről beszélgettünk:

Mit jelent az Enterprise üzletág, illetve az Enterprise drónok?

– A mezőgazdaságban és az iparban használt drónokat jelenti. Nagyon fontos, hogy amikor a mezőgazdasággal foglalkozó gazdák keresnek meg minket, mindig el szoktuk mondani, hogy nem elég, ha valaki csak egy drónban gondolkodik, hanem itt rendszerekről beszélünk. Ez kulcsfontosságú dolog, mert egy drónnal mindent elvégezni nem lehet. Mindig kellenek megelőző felmérések, amihez monitoring típusú drónt használunk, ún. multispektrális kamerával, ezekkel a speciális szenzorokkal ellátott géppel végezzük el a mezőgazdasági területeken a feltérképezést.

A cikkünkben szereplő Pongrácz Máté gazdálkodónál milyen típusú drónt használtak?

– Első körben egy Matrice 200 típusú drónnal, és az ehhez csatlakoztatott Slantrange multispektrális kamerával végeztük el a növények állapotfelmérését. Megmértük a növények fejlettségi szintjét, a stresszességét, a gyomosodást. A kamera emellett színképelemzést végez. Ezeket az adatokat egy szoftverrel feldolgozzuk, és így készítjük el a kimutatásokat. A permetezéshez pedig egy DJI MG-1S drónt használtunk.

A mezőgazdaságban használható permeteződrónokról ez év elejétől lehet hallani. Mikor várható a tömeges elterjedésük?

– Ez a technológia most van kiépülőben. Ha valaki megkeres bennünket, azt szoktuk mondani, hogy először próbáljuk ki, és közösen teszteljük a rendszert, mert nem mindegy, hogy milyen növénykultúrában, mekkora területen, milyen célból kívánjuk alkalmazni a drónokat. A permeteződrónok jelenleg inkább foltkezelésre alkalmasak, tekintettel arra, hogy legfeljebb 10 liter permetszert tudnak csak egy töltéssel szállítani, és a repüléshez szükséges akkumulátor is 12 percig tart ki, ami fél hektáros teljesítményt jelent. Ezért, ha egy több száz hektáros területet szeretnénk egy géppel lepermetezni, az nagyon sok időbe telne, és nem lenne gazdaságos.

Ez a teljesítmény javulhat a jövőben a technika fejlődésével?

– Már elérhető egy új fejlesztésű gép: az MG-1P típus, és ezek használatával egy új technológia, amivel egy felhasználó azonos időben 5 drónt tud irányítani, és egy felszállással 5x5méter azaz összesen 25 méteres sávot tud lepermetezni, ami megegyezik egy hidas permetezőnek a szórásszélességével.

Hogy működnek ezek a gépek, ki tudja vezetni őket?

– A drónok irányításához 1-2 napos képzés szükséges. Tapasztalatom szerint ez egy sokkal egyszerűbb és gyorsabb feladat, mint egy hidas traktor vezetését megtanulni. Ezek a gépek közel 2 méteres átmérőjű, repülő szerkezetek, de nem veszélyesebbek, mint a mezőgazdaságban használt különféle eszközök, mert többféle automatikus védelemmel vannak ellátva a balesetek megelőzése érdekében. Természetesen mivel nagy értékű, 4-5 milliós gépekről van szó, a gazdasági kár megelőzése érdekében a szakavatott irányítás itt is elengedhetetlen.

Mikorra várható a drónos permetezők szélesebb körben való elterjedése?

– Fél éve még sokan csak nevettek ezen a technológián. Egy-két hónapja ez megváltozott. A legutóbbi bemutatóinkon már a gazdák mindegyike azt mondta, hogy ez a jövő, és abban gondolkodnak, hogy a drónos felhasználásokra hogy tudnak áttérni. Ezért azt gondolom, hogy egy éven belül már egyre több helyen fogjuk látni, hogy valaki drónokkal permetez. Mi azt javasoljuk a gazdáknak, hogy szaktanácsadásért keressenek meg bennünket. Ingyen demó lehetőséget biztosítunk a kipróbálásra. Tesztekkel, gépbeszerzéssel kapcsolatban várunk minden érdeklődőt. Mi egy teljes rendszert kínálunk, a precíziós gazdálkodásban gondolkodó gazdálkodók számára.

Kristóf Imre