fbpx

Hatzenbichler gyomfésűk

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 05.

Mechanikus gyomirtás bármely kultúrában

A Hatzenbichler osztrák gépgyár megoldást kínál szinte minden hagyományos szántóföldi és speciális (kertészeti) kultúrához egyaránt.

Két fő gépcsoportot kell megemlítenünk, a gyomfésűket és a sorközművelő kapákat, értelemszerűen utóbbit kapás- és speciális kultúrákban alkalmazzuk leginkább, de kukoricában, repcében és más növények esetében is nagyon előnyös, ha rendelkezünk gyomfésűvel.

A gyomfésű elengedhetetlen része a hatékony termesztésnek, a tavaszi munkák legelső művelete a gyomirtás. Drága növényvédőszerek kijuttatása nélkül a még kelő, illetve kezdeti fenológiai állapotban lévő gyomok egy részét kihúzza, megsérti, egy részét pedig betakarja földdel. Hatzenbichler gyomfésű nagy területteljesítmény mellett gazdaságos gyomirtást tesz lehetővé.
Emellett serkenti a kultúrnövény gyökérnövekedését, ezáltal pl. a gabona bokrosodását. A kapillárisokat elvágva segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát, és javítjuk vele a talaj levegő-háztartását. Nagyon praktikus művelőgép, mikor csapadékhiány következtében kicserepesedik a talajfelszín.

A gyomfésűt leginkább gabonakultúrák ápolására használják, de kifejezetten ajánlott repcében, vagy használhatjuk kukorica, szója, cukorrépa, lóbab, burgonya, és egyéb növényeknél is. Elengedhetetlen technológia továbbá a gyepfelújításban. Természetesen utóbbi esetében speciálisan arra kifejlesztetett gyepfésűt kínál a gyár.

A Hatzenbichler gyomfésűk esetében a boronafogak központilag 10 féle fokozatba állíthatók, így optimálisan be tudjuk állítani a fésűk agresszivitását kultúrnövényünk és a gyomok fejlettségének megfelelően. Ez a lehetőség fokozatmentes, hidraulikus állíthatósággal is kérhető. A kiváló minőségű acélnak köszönhetően strapabíró a vázszerkezet, és kedvező önsúlyú a gép. A boronamezők egyedileg, lánccal vannak felfüggesztve a tökéletes talajkövetés érdekében. A fogak olajban edzett acélból készülnek, igen tartósak, nagyfokú vibráció hatására sem törnek, így 3-szor hosszabb élettartamúak, mint a normál szénacél fogak. Egyedi és rendkívül praktikus megoldás, hogy a rugótekercseket lemez védi, ezáltal nem okoznak kárt a növényben. Hatékonyan és megbízhatóan végezhetünk mechanikus gyomirtást 1,5 m-től egészen a 27 m-es munkaszélességű Hatzenbichler gyomfésűkkel.

www.satogep.hu