fbpx

Brexit, Covid: pörög a használt mezőgép az angoloknál (is)

Írta: Kohout Zoltán - 2020 december 23.

A mezőgép iránti rohamos érdeklődés akkora, hogy a szigetországi gazdáknak hatalmas külföldi érdeklődési hullámmal kell konkurálniuk.

mezőgép
Használtmezőgép-árvetés Cambridge-ben

 

Értékes darabok

Érdekes jelentést közölt a brit agrárgép-sajtó: egy hónap alatt 35 millió fontos (azaz majdnem 13 milliárd forintos) forgalmat bonyolított a Cheffins mezőgazdasági használtgép-kereskedési részlege. Több mint 4500 használt traktort és mezőgazdasági gépet adtak a cambridgeshire-i suttoni értékesítési területen. Az eladott gépek közt szerepelt néhány önmagában is soktízmillió forint értékű darab. Például egy 2016-os, jubileumi JCB 4220 Fastrac, ami 6200 órát futott, de 75 000 fontért kelt el. Elkelt egy 2017-es Case IH Puma is, amiért majdnem 70 ezret fizettek, és egy szintén 2016-os Case IH Magnum is, ami 68 000 fontot ért.

 

mezőgép
Külföldről is érdeklődnek a brit másodkéz-mezőgépek iránt

 

Brexit, Covid, árfolyam

A Cheffins igazgatója szerint a Covid-járvány ugyan megakasztotta a kereskedést a nyári hónapok elején, az értékesítést kizárólag online folytatták szeptemberig. Ám akkor újra kiváló árakat fizettek – egyébként nemcsak a britek, hanem a magyar gazdák is – a használt traktorokért és növénytermesztési eszközökért. Bill Pepper úgy ítéli meg, a használt épek iránti igény mögött az van, hogy a Brexit utáni mezőgazdasági támogatási és jogszabályi bizonytalanság az egyik ok, ami hajtja az érdeklődést. A másik ok a járvány miatt kialakult gyártási, logisztikai teljesítmény-visszaesés, lassulás. Az új traktorok árának emelkedése, az új traktorok regisztrációjának hiánya, a kereskedők raktárkészletének hiánya és a kereskedelem csökkenése visszahozta az Egyesült Királyság kereskedőit az újra virágzó használtgép-piacokra. Mindezt tetézte a brit fizetőeszköz, a font esése, ami nagy külhoni érdeklődést generált, és a brit gazdáknak a külföldi vásárlók ellen kellet versengeniük.