fbpx

AZ ÉV AGRÁRGÉPÉSZE

Írta: Sándor Ildikó - 2023 január 17.

Szavazzon Ön is 11 kategóriában 2023. 01.16-02.06. között Az Év Agrárembere közönségdíjasára. A szavazáshoz kattintson a következő linkre: https://azevagrarembere.hu/szavazas.

Bemutatjuk a kategóriagyőzteseket, akik közül Önök választják ki a Közönségdíjast.

Dr. Hajdú JózsefA nemzet mezőgépészeti tanítója

Dr. Hajdú József évtizedek óta szolgálja a mezőgazdasági gépesítés ügyét. Az egykori Gépesítési Intézet több mint 150 éves történetéből 50 évet, méghozzá a teljes életpályáját a mezőgépfejlesztés népszerűsítésének, oktatásának szentelte.

Dr. Hajdú József
Dr. Hajdú József teljes életpályáját a mezőgépfejlesztés népszerűsítésének, oktatásának szentelte

Munkahelye a mezőgazdaság gépesítését elősegítő műszaki és technológiai kutatással, fejlesztéssel, innovációs és egyéb tevékenységgel foglalkozó kutatóintézet volt, így ugyan gazdasági és gazdaságpolitikai helyzettől függően, de folyamatosan rálátott a hazai és nemzetközi kutatásokra, konkrét fejlesztésekre, valamint azok gyakorlatba való beintegrálására. Évekig igazgatóként is vezette az akkori nevén Mezőgazdasági Gépesítési Intézetet.

Munkáját olyan szakmai elismerések fémjelzik, mint a „Bánházi Gyula” érem, a „Magyar Mezőgazdasági Gépgyártásért” érdemérem, felelős tisztségei közül pedig a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének elnökségi szakértője, a Magyar Tudományos Akadémia Agrár Bio-műszaki Tudományos Bizottságának tagja, az egykori Szent István Egyetem címzetes docense cím emelendő ki. Ezek mellett a mai napig az egyetem előadója, konzulense és bírálója is, valamint olyan szakmai szakértői plénumokba beválasztva is elismerik munkáját, mint az ENTAM (European Network of Engineering for Agriculture and Environment), „Az év traktora” (Tractor of the Year) nemzetközi verseny bírálóbizottsága, hazai szaklapok szerkesztőbizottsága és különböző szakmai rendezvények szervezőbizottsága. A MEGOSZ és MEGFOSZ alapításában is aktívan részt vevő Dr. Hajdú József a mai napig figyelemmel kíséri a mezőgépgyártási trendeket, szívesen tart előadást a legújabb technikai megoldásokról kollégáknak vagy épp gépészhallgatóknak, alma materében pedig évről évre aktív szereplője a szakmaválasztási napoknak, ahol már a középiskolásokat is igyekszik az agrárgépészet irányába terelni.

Fél évszázados pályafutása során Dr. Hajdú József 14 minisztert „szolgált ki”, a termelési rendszerek kiépítésén, a hektáronként 2 tonna termésnövekedést is generáló gépesítés aranykorán át a mai mezőgazdasági ipar 4.0 korszakáig. Ma is aktív, munkája, eredményei alapján példakép az agráriumban.

Ha az ember a saját szakmáját nem élvezi, nem veszi észre annak változását, és az innovációt sem fogja felismerni” – vallja a kategóriagyőztes Dr. Hajdú József, akit ugyan nélkülözni kénytelenek már a nemzetközi traktorversenyek tesztpályáiról, de idehaza továbbra is népszerűsíti az agrárszakmát és annak innovációit.

Szavazzon Ön is 11 kategóriában 2023. 01.16-02.06-ig Az Év Agrárembere közönségdíjasára. A szavazáshoz kattintson a következő linkre: https://azevagrarembere.hu/szavazas