fbpx

AZ ÉV AGRÁRINNOVÁTORA

Írta: Sándor Ildikó - 2023 január 17.

Szavazzon Ön is 11 kategóriában 2023. 01.16-02.06. között Az Év Agrárembere közönségdíjasára. A szavazáshoz kattintson a következő linkre: https://azevagrarembere.hu/szavazas.

Bemutatjuk a kategóriagyőzteseket, akik közül Önök választják ki a Közönségdíjast.

Mester KárolyAmit az állatokkal tesztek, az lesz a ti sorsotok is

Egy ezres tenyészkocatelep negyed évszázadnyi takarmányozási tapasztalatát, majd fejlett sertéstenyésztéssel rendelkező országok teleplátogatásain szerzett tanulságait foglalja össze Mester Károly hitvallásában és ma már egy új termékben.

Mester Károly
Mester Károly saját kutatóintézetének tekinti első munkahelyét

Sertéstenyésztőként és kutatóként saját kutatóintézetének tekinti első munkahelyét, ahol 25 év alatt 30 generációnyi sertés takarmányozását és annak következményeit követhette nyomon. Összehasonlíthatta a hagyományos, funkcionálisan működő, természetes takarmányozás, valamint a globális takarmányipar adalékanyagokkal kiegészített termékeinek eredményeit. Már akkoriban összefüggést látott a takarmányozás módja és a kocák szaporodásbiológiai állapotváltozása, életteljesítménye, a malacok fejlődése, immunstátusza és egészségi állapota között. Pályája során Európa több száz sertéstelepén megfordult, külföldi tapasztalatai is megerősítették abban, hogy az állatok megbetegedése takarmányozási problémák következménye, és ez indokolja a nagy mennyiségű antibiotikum felhasználását az állattenyésztésben. A tapasztalati úton szerzett tudását a biológiai, élettani és kórélettani törvényekkel alátámasztva idővel termékbe is csomagolta, kifejlesztette saját, gyógynövényalapú, funkcionális, GMO- és adalékmentes takarmánycsaládját.

Mester Károly kutatásai nem álltak meg a sertéstelepek kerítésén belül. Felismerve, hogy a házi sertés anatómiailag, élettanilag, gasztroenterológiai szempontból, az immunrendszerének működése alapján is hasonlít az emberre, így az időközben természetgyógyász végzettséget szerzett agrármérnök a humántáplálkozást kezdte el vizsgálni. Hamar kiderült számára, hogy a mai kor embere ugyanazokkal a betegségekkel küzd, mint a házi sertés, így a már bizonyított gyógynövények beépítése a táplálkozásunkba segíthet egyes betegségek megelőzésében. Így született meg humán-táplálékkiegészítő termékcsaládja is, tudását pedig azóta a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán, az Élelmiszermérnöki Karon, az orvos továbbképzésben akkreditált Funkcionális Dietetika Iskolában és a Természetgyógyász oktatásban is megosztja a hallgatókkal.

A nős, négygyermekes édesapából így lett nemcsak gyakorló agrármérnök és állattenyésztő, hanem az állat- és humánegészségért aktívan kiálló kutató-természetgyógyász. „A magunk által szerzett fekete pontjainkból kell törölnünk az állategészségügyben és a humánegészségügyben egyaránt” – vallja a természetgyógyász és kutató agrármérnök.