Bezárás

Új 560 férőhelyes szarvasmarhaistálló 2,8 milliárdból

Írta: Barna Ferenc - 2023 január 17.

Mintegy 10 százalékkal növeli termelését az idén, az év végére hatmillió liter tej előállítását tervezi a Kisdombegyházi Agro-Ferr Kft. A Békés vármegyei családi vállalkozás – kihasználva az új, korszerű istállót – a jelenlegi 530-ról 800-ra növeli tehénállományát.

Borjú
Az agrárvállalkozás folyamatosan növeli s a szarvasmarha létszámot, a 800 elérése a cél (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Ősszel adták át az új istállót

A közel tízezer négyzetméteres istálló a 2,8 milliárd forintból épült meg, még ősszel került átadásra. A beruházáshoz az összeg felét a Vidékfejlesztési program keretéből nyerték el, a másik felét önerőből biztosították.

Akkor vállalták, hogy a 350-es szarvasmarha létszámot 800-ra emelik. Vásároltak 130 vemhes üszőt, ettől kezdve saját szaporulatból bővítik az állományt. Most 530 tehenük van, de a nyárra várhatóan 620-ra nő a számuk.

Jelenleg napi 15 ezer liter tejet fejnek le

Az év közepére a vállalkozás tervei szerint elérik a 20 ezer litert a tejtermelésben, így az éves mennyiség 5,5 millióról 6 millióra nőhet (2018-ban még hárommillió liter volt).

Az új 560 férőhelyes istálló korszerű, az állatok komfortérzetének növelését egyebek között elektromos patamosók, elektromos hátvakarók szolgálják, valamint az állatok alatt, a pihenő boxban elhelyezett hűtött vízágyak. A fejőrobotokat a tehenek saját szükségletük szerint kereshetik fel.

A nyári hőstresszt az állatok már nem fogják megérezni, ez 10-15 százalékos tejhozam-növekményt jelenthet, emellett a szaporulatszám-emelkedését és a tej előállítási költségének csökkenését eredményezi majd.

Az Agro-Ferr Kft. állattenyésztéssel, szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik

Az 1993-ban alakult Kisdombegyházi Agro-Ferr Kft. állattenyésztéssel, szántóföldi növénytermesztéssel, mezőgazdasági szolgáltatással foglalkozik. Éves átlagos alkalmazotti létszámuk 100 fő körüli. A szántóföldi növénytermesztést 1124 hektáron végzik, a szarvasmarháknak a takarmányt 90 százalékban saját maguk termelik meg.

Állattenyésztési tevékenységüket 1995-ben kezdték, a tejhasznú szarvasmarhatartással 2008 óta foglalkoznak. A tejet az Alföldi Tej Kft. részére értékesítik. A termelői csoportosulásnak kis hányadban ők is résztulajdonosai.

Forrás: MTI