fbpx

Hőstressz okozta tüneteket is kezelheti a rendszer

Írta: Barna Ferenc - 2022 október 19.

Innovatív szarvasmarha diagnosztikai döntéstámogató rendszer fejlesztésére nyert 604,4 millió forint összegű támogatást a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Béke Agrár Kft. alkotta konzorcium, melynek eredményeként a hőstressz esetén is valós adatokat kaphatnak az állattartók.

Szarvasmarha
Szarvasmarha diagnosztikai döntéstámogató rendszert fejlesztik a projekt keretében (fotó: MATE)

Az elveszett tehén szindrómája

A háromszáznál több szarvasmarhát tartó telepeken jól ismert jelenségnek számít az ún. elveszett tehén szindróma (loser cow syndrome), amikor a beteg vagy valamilyen rutinszerű beavatkozást, így például körmözést, mesterséges termékenyítést vagy elléshez segítséget igénylő állatot gyakran nem veszik észre a tehenészetekben a munkaerő hiánya vagy annak szakképzetlensége miatt.

A piacon jelenleg elérhető precíziós szarvasmarhatartási rendszerek már valamelyest kezelik ezt a problémát, hőség idején azonban ezek sem kellően hatékonyak, hiszen hőstressz esetében az állatok mozgási aktivitása és szociális viselkedése megváltozik, amit a rendszer gyakran tévesen értékel és ok nélkül küld riasztást a tulajdonosnak. A MATE és a Béke Agrár Kft. alkotta konzorcium ezt a problémát igyekszik csökkenteni.

A tervezett rendszer az állat testhőmérsékletét, mozgási aktivitását és szívműködését fogja mérni

A nagymennyiségű adat elemzése alapján képes lesz az ivarzás és az ellés időpontjának megbízható előrejelzésére, akár hőstressz-időszakban is. Mindezek hatására a gazdaságilag legfontosabb szaporodási mutatók is javíthatók lesznek a hőstressz időszakában.

A rendszer alapja a szívritmus és a szívritmus-változékonyság elemzésén alapuló stresszmonitoring, amely gyakorlati körülmények között egy teljesen új területet jelenthet az állattenyésztési tudományok területén.

A fejlesztés révén lehetőség nyílik majd a betegségek akut szakaszban történő felismerésére és az aktuális stresszállapot validált szívműködési mutatókkal történő folyamatos, élethosszon át tartó monitorozására.

A GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00164 azonosítószámú projekt keretében támogatott fejlesztésre szükség van az egész világon, ugyanis a klímaváltozás minden olyan országot érint, ahol szarvasmarhatartásra épülő állatitermék-előállítás folyik.

Forrás: MATE/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc