fbpx

AZ ÉV ÁLLATTENYÉSZTŐJE

Írta: Sándor Ildikó - 2023 január 17.

Szavazzon Ön is 11 kategóriában 2023. 01.16-02.06-ig Az Év Agrárembere közönségdíjasára. A szavazáshoz kattintson a következő linkre: https://azevagrarembere.hu/szavazas.

Bemutatjuk a kategóriagyőzteseket, akik közül Önök választják ki a Közönségdíjast.

Bóna SzabolcsAz állattartás fogalmát meg kell értetni a társadalommal

A Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. igazgatójaként alapvetően állattenyésztőnek vallja magát Bóna Szabolcs, annak ellenére, hogy a cég 1160 hektáron gazdálkodik, és további 2000 hektárt gyakorlatilag integrál. Ezzel a szántóföldi növénytermesztéssel a saját 900 kocás sertéstelepük és a közel 600 fős holstein-tehenészetük takarmányigényét igyekeznek kiszolgálni.

Bóna Szabolcs
Az állattenyésztő innovatív megoldásainak hatékonysági mutatói már országszerte, sőt európai szinten is megállják helyüket

Bóna Szabolcs folyamatos innovatív megoldásokkal fejleszti a növénytermesztési és állattenyésztési ágazatot is a Rábaköz szívében, de a hatékonysági mutatói már országszerte, sőt európai szinten is megállják helyüket. 2019-ben helyezték üzembe a Magyarországon egyedülálló technológiával felszerelt új, 4800 m2-es sertéstenyésztelepüket, amely egy túlnyomásos, vírusszűrt levegőtechnikával ellátott, automatizált épület. Az itt alkalmazott technológiával nyerte el Rábapordány az Év Digitális Települése címet. Szarvasmarhatelepük is sikeres, az ÁTK takarmányozási versenyein rendszeresen jó eredménnyel igazolja a technológiájuk sikerét.

Bóna Szabolcs nem elégszik meg állattenyésztésük kimagasló eredményeivel, meggyőződése, hogy össztársadalmi szinten kell javítani a mezőgazdasági termelés, különös tekintettel az állattartók helyzetén, tudatosítva – nemcsak a fiatalokban –, hogy az élelmiszer-előállítás alapja a mezőgazdaság és maga a mezőgazda. Ennek érdekében a rábapordányi gazdálkodó rendszeres megszólalója a környékbeli pályaorientációs rendezvényeknek, ahol mindig hangsúlyozza: „Ne jussunk el odáig, hogy állatvédők istállós tartású állatokat idehaza is kiengedjenek a szabadba. Az ember emberré válása ugyanis nem a szerszám használatával kezdődött, hanem saját környezetének formálásával, a szelekció felismerésével, magával az állattenyésztéssel.”

Szemléletének igazolására az extenzív állattenyésztés ökológiai lábnyomát is összehasonlította saját állattenyésztésük eredményeivel.

A cégvezetés mellett Bóna Szabolcs olyan tisztségeknek is eleget tesz, amikkel a szakmát és szűkebb közösségét is segítheti, így az MSTSZ elnökségi tagja, a Kapuvári Vízitársulat Intézőbizottságának elnöke, a NAK megyei és országos küldötte és a Rábapordányi Területi Agrárgazdasági Bizottság elnöke.

Gazdaságukban rendszeresen tartanak fajtabemutatókat és előadásokat az integrációban részt vevő gazdálkodóknak, a Digitális Agrárakadémia keretében pedig a precíziós technológiájukat mutatják be az érdeklődőknek.