fbpx

AZ ÉV ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÓJA

Írta: Sándor Ildikó - 2023 január 17.

Szavazzon Ön is 11 kategóriában 2023. 01.16-02.06-ig Az Év Agrárembere közönségdíjasára. A szavazáshoz kattintson a következő linkre: https://azevagrarembere.hu/szavazas.

Bemutatjuk a kategóriagyőzteseket, akik közül Önök választják ki a Közönségdíjast.

DR. VAD ATTILA
DR. VAD ATTILA

Vad Attila 2004-ben szerzett diplomát a Debreceni Egyetem agrármérnöki szakán, de már gyerekkorától kezdve a hajdúnánási családi vállalkozásban tevékenykedett. A diploma megszerzése után 2004-től a Debreceni Egyetem Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telepét vezette, ahol tapasztalatot szerzett az agrár felsőoktatás gyakorlati képzésében, valamint a növénytermesztési kutatások terén. 2006-ban növényvédelmi szakmérnöki diplomát szerzett. Jelenleg is szaktanácsadóként tevékenykedik kb. 2000 hektár területen. 2010-ben növénytermesztés tudomány területen szerzett doktori címet. 2014 óta vezeti a Debreceni Egyetem Tangazdaságát, melynek szerepe az egyetemi gyakorlati képzés és a kutatási infrastruktúra megteremtése. 2018-ban szerzett talajtani szakmérnöki oklevelet a Pannon Egyetem Georgikon Karán.


Az ökológiai gazdálkodással 2004-ben találkozott először a Debreceni Egyetem Öko Farmján, melynek területe 80 hektár. Az évek során gyűjtve a tapasztalatokat igyekezett tovább fejleszteni az ökogazdálkodás gyakorlatát, valamint olyan kutatási programokat elindítani, amelyek segítik az öko termesztés sikerességet. 2018-ban az ökogazdálkodás egyik legkritikusabb tényezőjének számító gyomszabályozást kezdte fejleszteni, erre a témára dolgozott ki társaival kutatási programot. Az ökogazdálkodás területén fontos másik tématerület a fajtaválasztás, a legjobban alkalmazkodó fajták kiválasztásához 2016 óta állít be fajta összehasonlító kísérleteket.


Az ökogazdálkodásban szerzett tapasztalatainak segítségével 2016 óta a családi vállalkozásban is folyamatosan állít át területeket ökogazdálkodásra. Termesztett növényeik az őszi búza, csemegekukorica és zöldborsó. A Debreceni Egyetem által 2022-ben alapított Ökológiai Gazdálkodási-, Kooperatív Kutatási és Tudástranszfer Központ vezetésére kapott megbízást. Ez a központ a Nemzeti Agrárkamarával és a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesülettel együttműködve jött létre, feladata az ökológiai kutatások koordinálása, a tudás átadása a termelők felé, valamint együttműködés a tanúsító szervezetekkel, Biokultúra Egyesülettel.


Számos rendezvényen valamint gazdálkodóknak szervezett bemutatókon igyekszik átadni a megszerzett tapasztalatokat, kísérleti eredményeket mind a hagyományos, mind az ökológiai növénytermesztés területén. Nemcsak a gazdálkodók, hanem az egyetemi hallgatók körében is igyekszik népszerűsíteni a környezetkímélő-, valamint az ökogazdálkodást.