fbpx

Márciustól jönnek a pályázatok, 3 év alatt 3 billió forint

Írta: Kohout Zoltán - 2024 január 25.

Az időjárási és gazdasági, geopolitikai kihívások, illetve a fejlesztések érdekében 2027-ig majdnem 3 ezer milliárd forintnyi agrár- és vidékfejlesztési forrás jut a mezőgazdasági, élelmiszeripari szektorra.

Versenyképesség, állatjólét

Ezt az Agrárminisztérium élelmiszeriparét és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára jelentette be egy nagyvázsonyi gazdafórumon. Nobilis Márton elmondta, a 2024-től induló támogatási időszak céljai között szerepel, hogy továbbra is kiszámítható módon álljanak a gazdálkodók rendelkezésére a jövedelempótló támogatások, kiemelt figyelmet kap a minőségi élelmiszerek előállításának támogatása, a megváltozott piaci viszonyokhoz történő alkalmazkodás segítése, hozzáadott értéket teremtő és hatékonyságnövelő beruházások ösztönzése, és többek között az állatjóléti feltételek javításának ösztönzése. Az Európai Unió vidékfejlesztési támogatásaihoz a magyar állam 80%-os nemzeti kiegészítést biztosít. A meghirdetendő pályázatok lehetőséget biztosítanak majd a kis-, közepes- és nagygazdaságok számára egyaránt.

földművelés állattartás juh
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Erdészetek, mezőgazdasági, élelmiszeripari beruházások

Az államtitkári bejelentés szerint az első pályázati felhívások meghirdetése az év elején esedékes, és elsőként az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó konstrukciók jelennek meg. Márciusban jelenik meg a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások első pályázati csomagja, amely magában foglalja az élelmiszeripar, a takarmányipar, a kertészet és az állattartás beruházásait segítő felhívásokat.

(forrás: AM)