fbpx
718655

Nagyon furcsa játszmák mennek a kelet-európai gabonapiacon

Írta: Kohout Zoltán - 2024 január 25.

Az orosz export még úgy is bezuhant, hogy Egyiptom drágábban vásárol tőlük búzát, mint a franciáktól. Közben a lettek teljesen kiszorítanák az orosz árut Európából, hogy segítsék az EU belső piaci helyzetét.

Már az extrém alacsony árak sem döntőek…

Az egyik legszembetűnőbb furcsaságot Egyiptom produkálta: egy januári tenderen még úgy is az orosz búzát vásárolta meg nagyobb tételben, hogy az jóval drágább volt, mint az ukrán vagy francia áru. Az első körben le is fújták a kiírást, mert sokallották a 265 dolláros árat. A megismételt aukcióra 10 orosz, 3 francia és egy ukrán ajánlat futott be. Az ukrán ajánlat 229,75 dollár/tonna FOB áron hajóra rakta volna az árut, a franciák 259,68-262 dolláros FOB árat mondtak, míg az oroszok a kormányzati direktívának megfelelően egységesen 260 dolláros árat adtak (mind 180 napos fizetési határidővel). Érdekesség – jegyzi meg a MezőHír –, hogy az egyetlen elfogadott francia ajánlat nemcsak hajóra rakva, hanem a rendeltetési helyre leszállítva is olcsóbbra jött ki, mint a jóval közelebbről, de veszélyes vizeken érkező orosz áru (284,5 vs 285, 67 USD/t). Mégis csak 60 ezer tonnát rendeltek belőle az egyiptomiak, míg az orosz búzából 300 ezer tonnát kértek. Az extrém olcsó ukrán ajánlatot pedig teljesen figyelmen kívül hagyták. A lap értékelése szerint nagyon veszélyes az európai gabonapiacra nézve az egymás alá licitálás, és az EU terményei még az oroszokat alulmúló árral sem biztos, hogy nyernek, ami beragadó búzát és alacsony árakat okoz.

napraforgó kalászos
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Egyre veszít piacaiból az orosz gabona

Mindezzel együtt, mint nemrég megírtuk, az orosz gabonaexport váratlanul megzuhant. A gabonakivitel január közepéig 2,6 millió tonna volt, ami csaknem egynegyedes (24,5%) csökkenést a tavaly ilyenkorihoz képest. Az export csökkenése elsősorban az Egyiptomba irányuló szállítások csökkenésével hozható összefüggésbe, ami 38,5%-kal, 448 ezer tonnára csökkent, 40%-kal kevesebb búzát adtak el Pakisztánban, 57%-os a csökkenés a török piacokon, és így tovább: jelentős az orosz piacvesztés Algériában, Szaúd-Arábiában, Jemenben és Mexikóban is.

A lettek minimalizálnák az orosz árut az EU-ban

Az orosz piaci gondoknak geopolitikai vonatkozásai is vannak. A hagyományosan oroszellenes és Ukrajna-barát balti államok közül most Lettország törekszik áthelyezni az élelmiszer-alapanyag ellátás fókuszát európai orientációjú országokhoz. A lettek tárgyalnának az Európai Unió mezőgazdasági minisztereivel az orosz mezőgazdasági termékek EU-ba történő behozatalának tilalmáról, illetve arról, hogy azokat ukrán termékekkel helyettesítsék. Ez könnyítené az EU-ra nehezedő ukrán importnyomást, illetve segítené Ukrajnát a terményrablásokkal tarkított orosz agresszió elleni harcban – érvelnek a lettek. „Ma nő az Oroszországból eredő import, miközben az oroszok ellophatják az ukrán gabonát. Kezdeményezzünk az oroszokkal folytatott élelmiszerkereskedelem minimalizálását”, mondja Armands Krause lett agrárminiszter.