fbpx

Németországban debütáltak a Väderstad új fejlesztései

Írta: Agrárágazat-2022/11. lapszám cikke - 2022 november 08.

Gyakorlati bemutatón szerepeltek a legújabb modellek

A németországi Väderstad Farm egy 50 hektáros gazdaság, amelyhez egy 800 m2-es gépcsarnok is tartozik. Október közepén ez a farm biztosította a helyszínt a svéd gyártó nemzetközi sajtótájékoztatójának és bemutatójának. A hazai leányvállalat meghívásából szerkesztőségünk is részt vett a színvonalas rendezvényen – lássuk a részleteket!

Új Cultus HD kultivátor

A 4,25 és 5,25 m munkaszélességű kivitelben kapható Väderstad Cultus HD új mércét állít fel a függesztett szántóföldi kultivátorok szegmensében. A Cultus HD 425–525 úgy lett megtervezve, hogy ne kelljen kompromisszumot kötni a pontos munkamélység és a nagy napi teljesítmény tekintetében. A munkagép 30 cm mélységig képes átdolgozni a talajt, három gerendelyre szerelt kapáinak osztása 27 cm. A gép legfontosabb elemét az új, nagy teherbírású HD (Heavy Duty) kapák alkotják, amelyek 680 kg terheléssel hatolnak a talajba, így a munkagép a legkülönbözőbb körülmények között is megtartja a beállított munkamélységet. Az új Cultus HD kapa egyedülálló a piacon. Ha munkavégzés során akadályba ütközik, képes teljesen kiemelkedni a talajból, majd visszatéréskor, megtartva eredeti erejét, gyorsan visszakerül a kívánt munkapozícióba. A Cultus HD tervezésekor szem előtt tartották a gépkezelők igényeit is, ugyanis a munkamélység a fülkéből állítható, ugyanúgy, mint a közúti szállítás során a hidraulikus szárnyreteszelés. A kapák mögötti sorban dolgozó felszínegyengető egység beállításáról az úgynevezett Dynamic Controll rendszer gondoskodik, amely egyedülálló megoldás a piacon. Ez garantálja, hogy a szintezők mindig az optimális pozícióban dolgozzanak, így nincs szükség kézi utánállításra, és a gépkezelőnek sem kell aggódnia a munkaminőség miatt.

A Cultus HD kultivátor 30 cm mélységig képes átdolgozni a talajt, három gerendelyre szerelt kapáinak osztása 27 cm

A Cultus HD a Väderstad Components üzemeiben tervezett, tesztelt és gyártott, kiváló minőségű Väderstad kopóhegyekkel és MixIn késszárak teljes választékával szerelhető fel. Az új függesztett szántóföldi kultivátor, a Väderstad Cultus HD 425-525 a jövő év őszétől lesz megrendelhető.

Debütált a Carrier XT 425-625 rövidtárcsa is

A munkagép könnyű beállíthatósága, valamint az elforgatható tárcsatartó tengely lehetővé teszi, hogy a művelés minőségét és intenzitását mindig a munkamélység függvényében optimalizáljuk. A Carrier XT a jól ismert Carrier rövidtárcsacsalád legújabb tagja, amely nagy sebességű alapművelésre éppúgy használható, mint magágykészítésre. A modern gazdálkodás összes kihívását kezelni tudja, az ultrasekélytől a mélyebb művelésig. A Carrier XT három különböző munkaszélességben érhető el: 4,25, 5,25 és 6,25 méteres változatban. Az új típus függesztett és vontatott kivitelben is megrendelhető, a szimpla és a kétsoros tömörítőhengerek széles választékával. Az új Carrier XT legnagyobb újdonsága, hogy a tárcsatartó tengely szöge hidraulikus úton állítható, így a munkagép képes az átművelési intenzitás optimalizálására sekély művelés esetén is, valamint a munkamélység pontos tartására mélyebb talajmunkák során. A tárcsa szögének növelésével fokozhatjuk a talajba hatolás mértékét, míg a dőlésszög változtatásával az átművelési intenzitás módosítható.

A Carrier XT a jól ismert Carrier rövidtárcsacsalád legújabb tagja, amely nagy sebességű alapművelésre éppúgy használható, mint magágykészítésre

A Väderstad sok időt és energiát fordított a tárcsaszögek finomhangolására, aminek eredménye a szántóföldi teljesítmény maximalizálása lett. A Carrier XT-vel lehetőségünk nyílik arra, hogy a tárcsaszögeket a munkamélység tekintetében optimalizáljuk. Mindez azt jelenti a gazdálkodók számára, hogy már sekély munkaművelet esetén is teljes átművelést lehet elérni, míg mélyebb talajmunkáknál tartható a beállított munkamélység és mérsékelhető a talajáramlás, ami kedvezően hat az üzemanyag-felhasználásra. A Carrier XT felszerelhető a 450 mm-es és a 470 mm-es TrueCut tárcsával, valamint az ultrasekély műveléshez használható CrossCutter Disc-kel is. Minden tárcsatípus magas minőségű, V-55 típusú svédacélból készül a vállalat saját tulajdonában lévő Väderstad Components üzemeiben, ez biztosítja a kopásállóságot és tartósságot. A munkagép 2022 októberétől rendelhető.

Bemutatkozott a CrossCutter Disc Aggressive termékcsalád

A Väderstad az ultrasekély talajművelés terén a CrossCutter Disc Aggressive termékcsaláddal lép piacra, amely kiválóan használható kötött talajokon és nehéz talajviszonyok között is. A most bemutatott CrossCutter Disc Aggressive abban különbözik a hagyományos, 2017-ben piacra került CrossCutter Disc művelőtárcsától, hogy élezett csipkékkel is rendelkezik, amelyek nagyobb behatolási képességet biztosítanak a kihívást jelentő szántóföldi körülmények között. Az új tárcsatípus további előnye, hogy sokkal hatékonyabban dolgozik a nehéz tarlókon, munkája nyomán felgyorsul a szerves anyag bomlása a talajban. Annak ellenére, hogy az új tárcsa agresszívebb kialakítású, mint az eredeti, még mindig a 2–5 cm-es ultrasekély munkamélységben dolgozik, és lényegesen kevesebb talajt mozgat meg, mint egy hagyományos tárcsa.

A CrossCutter Disc Aggressive élezett csipkékkel is rendelkezik, amelyek nagyobb behatolási képességet biztosítanak nehéz szántóföldi körülmények között is

Mindez kisebb üzemanyag-felhasználást jelent, miközben a nagy munkasebesség megtartása mellett továbbra is intenzív keverést biztosít. A CrossCutter Disc Aggressive két méretben kapható: a 450 mm-es változat 2-3 cm-es munkamélységhez készült, és a Carrier rövidtárcsákhoz rendelhető, míg a 3-5 cm-es munkamélységhez alkalmas 510 mm-es típus a Carrier XL tárcsás talajművelőkhöz rendelhető. Mindkét tárcsatípus ajánlott munkasebessége 20 km/h. Mivel minden egyes művelőtárcsát saját gumifüggesztésű tartókarra szereltek, azok kiválóan lekövetik a talajfelszín egyenetlenségét. Az új CrossCutter Disc Aggressive 2022 novemberétől már kapható lesz.

A Väderstad Proceed utat mutat a jövő növénytermesztői számára

Bár a Väderstad Proceed nem ezen a rendezvényen mutatkozott be a nagyközönség számára, lapunkban eddig még nem ismertettük részletesen a legfontosabb tudnivalókat róla. A mostani bemutató tapasztalatai alapján a Proceed milliméteres pontossággal képes akár a legkisebb vetőmagot is a kívánt mélységbe lehelyezni. A szántóföldi kísérletek azt mutatják, hogy a Proceed felére csökkentheti a felhasznált búzavetőmag mennyiségét, miközben a terméshozam változatlan marad a modern vetőgépekkel vetett állományokhoz képest. Fontos, hogy a növényállomány erősebb és végig nagyon egyenletes fejlődést mutat a növekedés minden egyes szakaszában. Gabonafélék vetésekor a Proceed 225 vagy 250 mm-es sortávolsággal dolgozhat, azonban egy egyszerű konfigurálással, valamint a magtárcsák gyors cseréjével 450 vagy 500 mm-es sortávolságra válthat, olyan kultúrák vetéséhez, mint például a cukorrépa vagy a repce. Mindemellett klasszikus szemenként vetett kultúrák, mint például a kukorica, a napraforgó vagy a gyapot vetésére is alkalmas, 750 mm-es sortávolsággal.

A Proceed milliméteres pontossággal képes akár a legkisebb vetőmagot is a kívánt mélységbe lehelyezni

Minden kultúrát kiemelkedő pontossággal vet el, maximalizálva az egyes vetőmagok terméspotenciálját. A Proceed legfontosabb újdonságát a nagy pontosságú soregységek jelentik. A vetőmagok lehelyezése előtt az egyedi előtömörítő kerekek egyengetik a felszínt, így azonos feltételeket biztosítsanak minden egyes vetőmag számára. Az előtömörítő kerekek egyedi felfüggesztésűek, a nagy teljesítmény érdekében hidraulikus terheléssel vannak ellátva. Amikor a vetőmagok a központi tartályból elérik a vetőegységeket, a Väderstad saját fejlesztésű PowerShoot magszállító rendszerének egy adaptált változata ellenőrzés alá vonja azokat, egészen a talajig. A rövid vetőcsőből kilépve minden egyes vetőmagot egy nyomókerék fogad. Ez biztosítja az optimális mag-talaj kapcsolatot a beállított mélységben a teljes munkaszélesség mentén.

Annak érdekében, hogy a gép kezelője teljes körű ellenőrzés birtokában dolgozhasson, minden egyes soregység elektromos hajtással rendelkezik, a vezérlés pedig az iPad-alapú Väderstad E-Control-on keresztül valósul meg. A főbb funkciók közé tartozik a soronkénti szakaszolhatóság, a változtatható magmennyiség, a dinamikus művelősávkialakítás, az egyedi kalibrálás, valamint a vetés valós idejű figyelemmel követése és vezérlése.

Fodor Mihály