fbpx

Növényvédelem drónnal – így szabályos!

Írta: Kohout Zoltán - 2022 december 07.

Nemcsak a mindennapokban, de az agrárszektorban is egyre nagyobb érdeklődés övezi a drónhasználatot. Alkalmazásuk a mezőgazdaságban viszonylag újkeletű dolog, azonban Magyarországon még nem teljesen kidolgozott a jogszabályi keretrendszer, mely ezen eszközök használatát és a velük történő növényvédelmi szolgáltatást teljesen legálissá tenné.  Ennek ellenére rohamosan terjed a mezőgazdasági szektorban a használatuk.

1 éve lehetséges a permetező drónok típusminősítése

2021. december 1-jén lépett hatályba az Agrárminisztérium azon rendelete, amely lehetővé tette a permetező drónok típusminősítését. Ennek értelmében Magyarországon kizárólag típusminősítéssel rendelkező drónok kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. A minősítési eljárást a gyártó vagy a forgalmazó köteles kezdeményezni, mindezt azért, hogy hazánkban csakis cseppképzési és szórástechnikai aspektusból alkalmas növényvédelmi gépeket használhassanak a termelők. Az eljárás jelenleg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemhez, azon belül is a gödöllői MATE Növényvédőgép Vizsgálólaboratórium feladatköréhez tartozik.

„Pillanatnyilag 14 olyan permetező drón létezik, amelyek típusminősítéssel rendelkeznek. Az intézmény közlése szerint az első engedélyt még 2022. június 29-én állították ki, de a jövőben sem kizárt, hogy a lista tovább fog bővülni” – mondta dr. Gerda Anikó növényorvos, a Nyír-Chem Kft. ügyvezetője.

Azon permetező drónok, amelyek nem rendelkeznek az alábbi minősítéssel, azok használata nem engedélyezett növényvédelmi feladatok ellátására, legfeljebb kísérleti engedély birtokában, kísérleti parcellákon. Amennyiben viszont egy típusminősítéssel rendelkező permetező drón megvásárlása mellett döntöttünk, nem ér véget a folyamat a vásárlással. Hasonlóan egy személygépkocsihoz, itt is biztosítási kötelezettség áll fenn, tehát az eszközre biztosítás megkötése lesz szükséges. Ezután pedig a légügyi hatóságnál lesz még teendőnk, ugyanis a drón tulajdonosának és üzembentartójának egy regisztrációs folyamatot is szükséges elintéznie.

Már elérhető az akkreditált növényvédelmi drónpilótaképzés

Amennyiben a rendelkezésünkre áll egy minősített permetező drón, valamint az ezt követő szükséges biztosítási és egyéb adminisztrációs teendőket is elvégeztük, okkal szeretnénk használni is az eszközünket. Ennek működtetéséhez azonban egy növényvédelmi drónpilótára is szükségünk lesz.

„A permetező drónok komplex tudást igényelnek. Egyrészt növényvédelmi képzettséget, másrészt az eszköz biztonságos üzemeltetéséhez szükséges gyakorlatot is szükséges a pilótának elsajátítania” – hangsúlyozta dr. Gerda Anikó növényorvos.

Már létezik államilag akkreditált növényvédelmi drónpilótaképzés, ahol kifejezetten ezen eszközök működtetéséhez képeznek szakembereket. Azonban még szerénynek mondható az ezzel foglalkozó intézmények száma. Tehát a jogszabályi háttér lassan szabályozott mederbe tereli a növényvédelem ezen új módját is. A légügyi és növényvédelmi hatóságok kemény munkájának köszönhetően az elmúlt években sok előrelépés történt ezen a fronton.

„Hiába hirdet egy vállalkozás drónpermetezési szolgáltatást, jelenleg a tevékenység elvégzésének szabályossága megkérdőjelezhető. A termelők egy kis százaléka, aki saját részre vásárol eszközt az első egy-két termelési szezon során sajátítja el az üzemeltetéshez szükséges ismereteket” – tette hozzá a Nyír-Chem Kft. ügyvezetője.

A növényvédőszer gyártóknál is folynak a kísérletek, biztosra kell menniük, hogy a növényvédő szerek kis mennyiségben, nagy koncentrációban történő kijuttatása hatékony.  A bizonyított jó hatásfok elérését követően megtörténhet a szerek engedélyokiratának kiterjesztése. A technológia kiemelt sebességgel fejlődik, mondhatni a növényvédő szerek engedélyezése az egyetlen és egyben utolsó lépcsőfok a legális használathoz, így nem kizárt, hogy hamarosan meglesz az áttörés.

Számos előnnyel járhatna a módszer legalizálása

Jó néhány gyakorlati előnye van annak, ha a növényvédelmi drónok használatát egy gazda integrálni tudja a gazdaságába. Alkalmazásukkor például nem jelentkezik taposási kár, és a talajszerkezetet sem tömörítik. A szolgáltatás költsége rendszerint kedvezőbb, mint a hidas traktorral történő permetezésé, és hektárra vetítve jelentős növényvédőszer-költség is megtakarítható. Ráadásul ez nemcsak a költségek szempontjából jelentős, de kisebb környezeti terhelést is eredményezhet. Voltaképp ez a fenntarthatóbb gazdálkodáshoz is hozzájárulhat. Továbbá a foltkezelésben és változó dózisú kijuttatásban rejlő lehetőségek sem elhanyagolhatók. A módszer már számos területen bizonyította hatékonyságát, mind a hazai, mind pedig a nemzetközi színtéren.

„Léteznek olyan esetek, amikor úgy látjuk, hogy ebben a pillanatban permetező drónok használata nyújthatja konkrétan a legjobb megoldást. Ilyen például a deszikkálás. A hidas permetezők alkalmazása esetén legalább 5%-os pergési veszteséggel számolhatunk. Ez drónos kijuttatás esetén 0%. A dióburok-fúrólégy a fák felső koronaszintjén él, ahova a hagyományos eszközök nem tudják kijuttatni a permetlevet, erre is kiváló alternatívát nyújthat a légi kijuttatás. További felhasználási területet jelenthet a már záródott állományok lombtrágyázása, a foltpermetezés és a változó dózisú kijuttatás” – emelte ki dr. Gerda Anikó növényorvos, a Nyír-Chem Kft. ügyvezetője, aki hozzátette: amint meglesznek a jogszabályi keretei a permetező drónhasználatnak, ők készen állnak ilyen jellegű szolgáltatást is nyújtani a mezőgazdasági szaktanácsadásuk mellett.

(forrás: Nyír-Chem Kft.)