fbpx

Módosul a jelentkezési rendszer – drónpilótaképzés

Írta: Barna Ferenc - 2022 december 06.

Január elején módosul a pilóta nélküli légijárműves (drónos) növényvédelmi alapképzés megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó feltételrendszert és eljárásrendet – tájékoztat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján megjelent közleményével.

drón
A permetező drón alkalmazásának elterjedésének keret feltételei adottak, csak „némi” adminisztráció és a képzés hiányzik még (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Figyelembe vették a visszajelzéseket

A feltételrendszer és az eljárásrend módosítása a kompetens szakmai szervezetek visszajelzései és javaslatai figyelembevételével történt. Változott például az agrometeorológiai ismeretekkel rendelkező képző személy végzettségére vonatkozó feltétel, valamint több helyen megtörtént a követelmények pontosítása.

A 2023. január 1-jén életbe lépő változás a korábban lezárult és a folyamatban lévő eljárásokat nem érinti.

Továbbra is itt a lehetőség a felnőttképzési intézmények tevékenységi körének bővítésére

A Nébih várja azon felnőttképzési intézmények jelentkezését, amelyek megfelelő személyi, tárgyi, valamint infrastrukturális feltételekkel rendelkeznek a növényvédelmi drónpilóta szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzés megszervezéséhez és lebonyolításához. Lényeges, hogy a felhívásra csak olyan intézmény jelentkezhet, amely engedélyezett felnőttképzési intézményként van nyilvántartva, azaz engedélyszámmal rendelkezik.

A Nébih a jelentkezéseket elsősorban e-mailben* várja az [email protected] címen, továbbá elfogadja postai úton (Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság, 1537 Budapest Pf. 407.) is.

A 2023. január 01-jétől hatályos feltételrendszer és eljárásrend a Nébih portáljáról letölthető.

A szakképesítés megszerzéséhez szükséges képzés – következő évtől hatályos – programkövetelménye szintén elérhető a hivatal honlapján.

A precíziós mezőgazdaság egyik kis szegmense a pilóta nélküli légijárműves (drónos) növényvédelem, mely alkalmazását egyre több gazda szeretné bevezetni. A szolgáltatás aktuális kérdéskörét is érintjük egyik következő cikkünkben.

*Fontos, hogy a 8 MB-nál nagyobb méretű jelentkezési dokumentáció leadása elektronikus formában kizárólag nagy méretű fájlküldő alkalmazás használatával teljesíthető.

Forrás: Nébih