fbpx

Nyakunkon az aratás, 9 tipp, hogy jól bírja a kombájn!

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 17.

Ha nem éppen vadonatúj a kombájn, akkor – a bekövetkezhető károsodásokhoz képest – minimális költséggel és időráfordítással képessé tehetjük a kifogástalan és hatékony munkára. Íme, a 9 legfontosabb tudnivaló az arató-cséplő gépek karbantartásához és betakarításra való felkészítéséhez!

Miután tavaly és idén nagyon visszaesett az új kombájnok értékesítésének száma, a legtöbb gazdaságban korábbi, akár sok üzemórás géppel végzik a betakarítást. A MezőHír szakértője az alábbiakat ajánlja a tangenciális rendszerű, rázóládás kombájnokhoz.

aratás
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Tiszta szerkezetek!

felkészítést mindig a kombájn alapos tisztításával érdemes kezdeni, főleg, ha a korábbi szezon végén csak levegővel kifújatás történt, és nem vizes mosás. Az egyik legfontosabb a vágószerkezet épsége és átvizsgálása, hogy a kaszapengék, kaszaujjak állapota, rögzítése, a kaszasín, a kaszahajtómű-olaj szintje megfelelő legyen: ne kelljen csúcsidőszakban megállni cserék, javítások miatt. Ugyancsak fontos a ferdefelhordó láncok állapota, feszessége, esetleg cseréje, a felhordórendszer alsó és felső tengelyének csapágyazása, állapota. A cséplődob, a dobkosár kiszerelésével ellenőrizhetjük, a verőléc kopásának a mértékét, a dobcsapágyak futását, a dob statikus kiegyensúlyozottságát, illetve a kiszerelt dobkosáron a kopottság mértékét, a kosárpálcák épségét, maradéktalan meglétét. Ha van a gépen utócséplő berendezés, azt is vizsgáljuk át állapot és megbízható működés szemszögéből!

Rázóasztal, rázóláda

Ugyancsak érdemes kiszerelni és megtisztítani a rázóasztalt. Nagyon fontos, hogy a rázóasztal mozgatását végző rudak, karok ne legyenek meghajolva vagy deformálódva, mert akkor az asztal elveszti az egyenletes mozgását. Ellenőrizzük, ha kell, cseréljük a rázóasztal és a rostaszekrény két szélén található gumitömítéseket; ellenőrizzük a rostakeret és a lamellák állapotát, a rostaszekrény felfüggesztését, a mozgatómechanizmusának épségét, a szelelőventilátor csapágyazását! A szalmarázó ládák ellenőrzése során – sőt, a munkák idején is! – ellenőrizzük, hogy a ládák belül üresek, szennyeződéstől, növényi maradványtól mentesek, tiszták, továbbá épek legyenek: repedés vagy más sérülés hegesztéssel vagy cserével oldható meg. A csapágyak a ládák mozgatásának egyik legkényesebb eleme: mindig kifogástalan állapotban kell lenniük – számos baleset, károsodás megelőzhető ellenőrzésükkel, újra cserélésükkel!

Magszállítás, meghajtás

A csigás maggyűjtő vályúk és a láncos-kaparólapos magszállító elevátorok évtizedek óta alkalmazott elemei a tangenciális cséplőrendszerű betakarítógépeknek. Nyissuk ki a magszállító elevátorok tisztító- és szerelőpaneljeit, majd járatással ellenőrizzük működésüket! – javasolja a MezőHír szakértője. A kopott lapátokat cseréljük, hogy a magszállító rendszer megfelelő teljesítménnyel lássa el funkcióját. A lánc feszességét és élettartamát is ellenőrizzük, de itt szintén lényeges a csapágyak tökéletes állapota. Ellenőrizzük a csigák csapágyazását, kiegyensúlyozott járását. A csigalevelek kopottsága rontja a magszállító teljesítményét, és eltömődéshez vezethet.

A meghajtó ékszíjak és láncok, illetve csuklós tengelyek megfelelő állapota, megbízható működése elengedhetetlen eleme a problémamentes betakarításnak. A téli visszavonulás idejére meglazított szíjak állapotát ellenőrizve a repedt, kopott ékszíjakat célszerűbb szezon előtt cserélni. A fellazított variátorszíjaknál – mielőtt visszaállítjuk a feszességet – vizsgáljuk meg a variátortárcsák optimális illeszkedését (billegését), nagy munkaüzemóra esetén a tárcsa felületének egyenletességét. A meghajtó láncokat is vizsgáljuk át/cseréljük, mert a kinyúlt lánc meggyorsítja a lánckerekek kopását.

Olajszintek és vezetőfülke

Nagyon fontos a kezelési útmutatókban előírtak szerinti motor-, a hidrosztatikus hajtómű és a hidraulika-rendszer olajszint, és a megfelelő olajok alkalmazása! A vezetőfülkében érdemes előre ellenőrizni a vezérlőkarok és visszajelző műszerek működőképességét – emiatt se kelljen feleslegesen megállni a munkával. Teszteljük le a kombájn valamennyi elektromos funkcióját!

Kohout Zoltán (Forrás: MezőHír)