fbpx

Így lesz sikeres az őszi betakarítás

Írta: - 2023 augusztus 15. -Hirdetés

Ebben a cikkben szeretnénk segítő kezet nyújtani az őszi növények megfelelő betakarításához. Ezek az apró lépések külön-külön nem növelik jelentősen betakarítógépünk hatékonyságát, viszont sok kicsi lépés összegezve nagy különbséget tud kihozni a betakarítási idényünkből.

Betakarítás
A betakarítógép beállítása, karbantartása az aratott termés minőségére hatással van

Csapadék és viharkárok

Az ide aratást a folyamatos csapadék jelenléte, illetve a késő tavaszi viharkárok is nehezítették. Rengeteg megdőlt gabona várt betakarításra, és a nedves talajállapot miatt ez nem bizonyult egyszerű feladatnak. Folyamatosak voltak a kalászemelő-törések és földdel telt vágóasztalok, ferde felhordók.

Ezeket és a kapcsolódó részegységeket alaposabban át kell vizsgálni a szezon befejezése után, hogy megfelelő műszaki állapotban tudjuk megkezdeni a napraforgó, a szója, a cirok és a kukorica betakarítását.

Az átvizsgálást célszerű egy alapos sűrített levegős fújatás és mosás után elvégezni. Ha nem vagyunk biztosak a megfelelő szintű diagnosztizálásban, akkor szervizszerelő kollégáinkhoz bizalommal fordulhatnak. Az átvizsgálás és esetleges javítás elvégzése után célszerű egy szezonális karbantartást végezni betakarítógépünkön az üzembiztos működés érdekében. Ezeket a karbantartási ciklusokat, illetve karbantartási pontokat az adott gép kezelési utasításában találhatják meg. Fontos szempont, hogy a gép mosása után mindig történjen egy karbantartás is, mellyel az esetlegesen beszivárgó vizet ki tudjuk szorítani a kenőanyagunk segítségével.

A munkagép beállítása alkalmazás segítségével
Telefonos applikáció segíti a gépkezelőket a módosítások, beállítások végrehajtásában

Az őszi növények betakarításához fizikai módosításokat kell elvégezni minden betakarítógép esetében

Ezeket az átszerelési lépéseket elsősorban a gép kezelési utasításában lehet megtalálni. Mivel a digitalizáció már nagy szerepet játszik mindenki életében, nemcsak papírforma segítheti a gépkezelőket, hanem egy virtuális platform is, ami egy telefonos applikáció keretein belül vizuális utasításokat ad a kezelő számára a kívánt és aktuális növény betakarítása érdekében. Az ingyenesen letölthető John Deere EquipmentPlus applikáció elérhető Android (Play áruház) és IOS (App Store) eszközökre is.

Típustól függetlenül szinte teljesen azonos lépéseket kell végrehajtani az átszerelés folyamán:

1. Ferde felhordó keret pozíciójának beállítása. Minden adaptergyártó meghatározza a munkahelyzetben lévő adapter optimális munkapozícióját. Ha ezt a lépést nem hajtjuk végre, akkor munkaminőség tekintetében problémánk adódhat betakarítás közben. Ferde felhordó lengődob/szájhenger pozíciójának helyes beállítása. Ferde felhordó lánc feszességének beállítása.Ferde felhordó lánc sebességének lecsökkentése.

2. Cséplőrendszer hézagjainak és fordulatszámának módosítása elengedetlen lépése az átszerelésnek. Az őszi növények túlnyomó része könnyen csépelhető, törésre hajlamos. Ezeket a szempontokat figyelembe véve mindig nagy cséplő- és leválasztóhézagokkal dolgozunk, illetve lassú fordulatszámokkal.

Cséplőrendszert beállítása

3. A mai modern betakarítógépek univerzális rostákkal vannak szerelve, ezért elegendő egy helyes rostahézag beállítása (termesztésen igény esetén beszerezhető növényspecifikus rosta is a gépekbe). Nagyon fontos az elektromosan állítható rostáknál a kalibráció. Ha ezt a lépést kihagyjuk, akkor fennáll annak a veszélye, hogy nem tudunk megfelelő tisztasággal betakarítást végezni, vagy esetlegesen túl nagy lesz a gép szemvesztesége. Precíziós gépüzemeltetési szaktanácsadó kollégáink állnak rendelkezésükre ezen beállítások és kalibrációk segítségében.

Rostarendszer beállítása

4. Szecskázó fordulatszámának megfelelő beállítása őszi betakarításhoz. Állókések használatát az adott növényi kultúra határozza meg. Szalmarázó ládás kombájnok esetében a ládák és a ládaeltömődés-jelzők védelme érdekében végezzük el a megfelelő részegységek felszerelését.

5. Monitor átállítása is nagyon fontos befolyásoló tényezője lehet a betakarításnak. Mindig helyesen dokumentáljuk az elvégzett munkákat, hogy valós adatokat tudjuk szolgáltatni a következő munkaművelet megtervezése érdekében. Automata kormány beállítása pedig a hatékonyságban fog nagy szerepet játszani munka közben.Amennyiben betakarítógépünk rendelkezik hozam- és nedvességmérő berendezéssel, annak kalibrációs folyamatát is nagyon fontos elvégezni. Nagymértékben tudja befolyásolni az üzemszervezést és a logisztikát, ha folyamatosan pontos hozamadatokat kapunk a géptől.

Természetesen ezeken a beállításokon kívül még számos fontos dolgot kell elvégezni egy átszerelésnél géptípus vagy speciális terménytől függően.

Az egész évben lelkiismeretesen nevelt növényünket hatékonyan és kiváló minőségben kell betakarítani, amit egy nem kellően átszerelt kombájnnal nem tudunk kivitelezni.

Amennyiben bármilyen átszerelési, beállítási kérdése merülne fel, keresse a KITE Zrt. gépüzemeltetési szaktanácsadóit bizalommal. Elérhető szolgáltatásaink:

  • szezon előtti gépkezelői tanácsadás;
  • szezon közbeni kombájnbeállítás és adatelemzés;
  • napi jelentés;
  • dokumentáció-beállítás;
  • törzsadatbázis-kialakítás;
  • telefonos segítségnyújtás;
  • szemveszteség-mérés és –elemzés;
  • terméshozam-kalibráció.

Bíró Ádám
Precíziós gépüzemeltetési vezető szaktanácsadó