fbpx

Durumbúzák: biztos a piacuk, masszív az árelőnyük

Írta: - 2023 augusztus 15. -Hirdetés

A SAATEN-UNION egy jól bevált, kiváló beltartalmi mutatókkal rendelkező és egy új, kiemelkedően egészséges fajtát ajánl az igényes magyar termesztők figyelmébe.

Durumbúza
Kiváló beltartalmi mutatók, kiemelkedően egészséges – a versenyképes makarónibúza

A durumbúza-vetőmag és a belőle termelt árualap egyedi tulajdonságokkal rendelkezik

A durumbúza (kemény szemű, üveges szemű vagy ún. makarónibúza) ma már sokkal többet jelent, mint lehetséges alternatívát, hiszen aki a termesztése mellett teszi le a voksát, az céltudatosan, gazdasági megfontolások alapján dönt, és a magas színvonalú gazdálkodás mellett kötelezi el magát. Megítélésében és hasznosságában meghatározó szempont, hogy ennek a kemény szemű gabonának kiváló a minősége a termesztett őszi búzákéhoz képest (T. aestivum L.), eltérő a fehérjeszerkezete (gluténszegény, bár nem gluténmentes), őrleménye tojás és egyéb adalékanyagok felhasználása nélkül is jó főzési értékű, sárga színű, ízletes tésztát ad.

A termesztése az elmúlt évtizedben Európa-szerte és hazánkban is újra reneszánszát éli. Kontinensünkön a hagyományosan durumtermesztő és -fogyasztó – döntően a mediterrán régióba tartozó – országok mellett napjainkban számos kelet-közép-európai országban (Magyarország, Szlovákia, Románia) dinamikusan nőtt a vetésterülete, köszönhetően az árualap helyben történő felhasználásának, valamint az exportképesség javulásának. A fogyasztási szokások átalakulásával pedig a durumbúza piaca szinte korlátlan méretűvé vált, hiszen a feldolgozók egyre nagyobb mennyiségben igénylik. Ennek következtében stabilan magasan tartja az árát, és minden évjáratban érvényesül a hagyományos őszi búza felvásárlási áraihoz képest mérhető minimum 25-30%-os árelőnye. Több év tapasztalata alapján biztonsággal kijelenthető, hogy a durumbúza segíti a kalászostermelés sokszínűségének, hatékony és hasznot hozó diverzifikálásának a megvalósítását is. Érthető, hogy a hazai termelők a kalászos-vetésszerkezet egyre meghatározóbb hányadán gondolkoznak a termesztésében.

A durumbúza esetében is kiemelkedően fontos a megfelelő, az agronómiai, piaci és feldolgozói igényeket hosszú távon biztonságosan és stabilan kiszolgáló fajta, a fajtahasználattal kapcsolatos megalapozott és felelősségteljes döntés. Meghatározó lehet az is, hogy a legfontosabb felhasználók melyik fajtát mely tulajdonságaik alapján, miért és hogyan hasznosítják. Ők pedig nem a legújabb fajtákat keresik, hanem hosszú távon gondolkodnak: olyan fajtára van szükség ezen a speciális piacon, amely biztonságosan megtermelhető, jó minőséget adó, tésztakészítésre alkalmas árualapot szolgáltat.

WINTERGOLD
Stabil termőképesség és minőség jellemzi a WINTERGOLD őszi durumbúzát

A versenyképes durumbúza

A SAATEN-UNION Hungária Kft. immár több mint egy évtizede van jelen a hazai és európai köztermesztésben WINTERGOLD őszi durumbúzájával, amely a magyarországi vetőmag-szaporító és árumag-előállító területen tapasztalt dinamikus felfutást követően napjainkra piacvezetővé vált. Cégünk büszke a termelők, a piac és a feldolgozók elégedettséget tükröző visszajelzéseire, a fajta iránti töretlen igényükre. Elégedettségük oka, hogy a WINTERGOLD több év távlatában is azt nyújtja a köztermesztés, a piac és a feldolgozók számára egyaránt, amit egy versenyképes durumbúzának tudnia kell.

A WINTERGOLD-dal hosszú idő alatt, napjainkig megszerzett nagyüzemi tapasztalatok egyértelműen igazolják, hogy stabil termőképessége mellett igazán nagy erénye és előnye a versenytársakhoz képest a kiemelkedően jó, már-már javító és stabil minősége (sárga pigment aránya, üvegessége, szemolinaaránya, HL-súlya). Sőt, a fajta a gyakorlatban számos évjáratban bizonyította, hogy csapadékos betakarítási körülmények esetén is tartja a minőségét, így termése az évjáratok többségében biztonságosan értékesíthető a tésztaipar számára.

Örömmel adjuk hírül, hogy a kedvező tapasztalatok eredményeként megérkezett saját nemesítési rendszerünkből a WINTERSONNE őszi durumbúzánk. Az új fajta az őszi durumbúza-termelők elvárásainak a legmagasabb színvonalon képes megfelelni. A WINTERSONNE hazai és nemzetközi nagyüzemi adaptációs tesztjei bizonyítják, hogy kedvező agronómiai tulajdonságai jó alapot szolgáltatnak a stabil és nagy hozamú, továbbá kiemelkedő minőségű és egészséges durumárualap előállításához.

WINTERSONNE
Az új fajta kiváló levél- és kalászbetegségekkel szembeni ellenálló képességgel rendelkezik

A WINTERSONNE a durum minőségét meghatározó paraméterek tekintetében a WINTERGOLD vitathatatlan erényeit hordozza, hiszen mindkét fajta kiemelkedően jó és stabil beltartalmi paraméterekkel rendelkezik. A hozamnövekedés és a minőségstabilitás mellett fontos megjegyezni, hogy az állományait nagyon egészséges növények jellemzik, hiszen az új fajta kiváló levél- és kalászbetegségekkel szembeni ellenálló képességgel rendelkezik. Ez a tulajdonság kettős előnnyel jár: a mérsékelt gombaölőszer-igény biztosítja a növényvédelmi szempontból költséghatékony termesztést, továbbá élelmiszer-biztonsági szempontból megbízható, alacsony vegyszerterhelésű tésztaalapanyaggal számolhatunk. A mérések és a megfigyelések szerint a WINTERSONNE a kalászfuzáriózisnak kifejezetten jó ellenáll. A fuzáriumgombákkal szembeni természetes ellenállósága magas fokú, új szintet képvisel a durumok között, így az árumag fuzáriumfertőzöttsége rendre a legalacsonyabbnak bizonyul.

A durumbúza, azon belül a hazánkban 2023. év őszén debütáló WINTERSONNE és a jól ismert WINTERGOLD őszi durumfajtánk termesztése kellő szakértelmet, a hagyományos búzákhoz képest valamivel körültekintőbb technológiát igényel. Erre alapozva mindazoknak a termelőknek javasoljuk a vetését, akik úgy szeretnék differenciálni kalászos-vetésszerkezetüket, hogy a hazai agroökológiai környezetben jól és biztonsággal megtermelhető, speciális, keresleti piaci igényeket kielégítő, jövedelmezően termeszthető, komoly árelőnnyel értékesíthető kultúrát tudnak bevonni gazdálkodásukba.

Kérjük, tekintse át javaslatainkat, ismerkedjen meg a biztonságosan és fenntarthatóan megtermelhető WINTERGOLD és az új WINTERSONNE őszi durumbúzafajtánkkal. Hogy a döntés még megalapozottabb, a termelési kockázat még kisebb legyen, javasoljuk, hogy forduljon bizalommal az Önhöz legközelebbi SAATEN-UNION területi képviselőhöz.

Varga Gábor
termékfejlesztő

Saaten-Union