fbpx

A múlt heti kedvező fordulatot üzemanyagár-emelkedés követi

Írta: Barna Ferenc - 2023 augusztus 15.

A pénteki kedvező hírt most egy fájó bejelentés követte, újra emelkedik az üzemanyag nagykereskedelmi ára: a benzin és a gázolaj egyaránt 7-7 forinttal drágul literenként.

Töltőállomás
Fájó lesz az agráriumnak, megint emelkedik az üzemanyagár, bár a nyári betakarítás már nagyrészt kész (fotó: Horizont Média/Archívum)

A nemzetközi piac nyugodni látszik

Csak minimálisat, 1%-ot emelkedett az utóbbi héten a Brent típusú olaj ára, a forint is erősödött egy kicsi a dollárhoz képest. Ez alapján nem igazán indokolt az áremelés, korábbi kilengéseket, veszteségeket próbálnak helyre tenni, pótolni a forgalmazók.

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni, mivel a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely közötti árdifferencia eléri a 102 forintot, gázolajnál ugyanez az érték megközelíti a 120 forintot.

Az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai kutakon:

  • 95-ös benzin – 629 Ft/liter*;
  • gázolaj – 638 Ft/liter*.

Amennyiben a bejelentés mértéke a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, a benzin átlagára 636 forint körül állhat be, a gázolaj literjéért 645 forintot fizetünk a kutakon.

A pénteken kedvező irányú volt a változás, a gázolaj díjazása akkor stagnált a korábbi szinten, a 95-ös benzin ára csökkent.

* A holtankoljak.hu oldal adatai szerint a cikk írásának pillanatában