fbpx

Lapzártától lapzártáig

Írta: Szerkesztőség - 2010 december 30.

 

 

 

Féloldalas marad az agrármarketing. Az Agrármarketing Centrum (AMC) továbbra is az agrártárca irányítása alatt marad, továbbá forrásaival együtt átveszi a Bormarketing Kft. által végzett eddigi feladatokat – ám ezzel együtt számos nyitott kérdés marad a várhatóan 2 milliárd forintot kezelő közösségi marketinget folytató társaság munkája körül.

 

– Marad-e hely a Nap alatt a borágazat mellett a többi agrártevékenységnek is az AMC életében? – kérdeztünk Simon Pétert, a közhasznú szervezet augusztusban kinevezett vezetőjét, miután hosszan ecsetelte a körülbelül 2 milliárd forintnyi tőkével rendelkező a kht. „borászati” tevékenységét.

Kérdeztük, mert a hazai agrártermelők a közösségi piacépítés keretén belül jövőre jobb esetben csak a külföldi alapkiállításokon vesznek részt, illetve elsősorban a hazai piacokra összpontosítanak. Ezzel szemben viszonylag jól hangzik, hogy ezen belül 1 milliárd forint elkülönítetten jut bormarketingre.

Az igazgató kiemelte, hogy a magyar bormarketing új lendületet és remélhetőleg működőképes koncepciót kapott. A miniszteri munkát továbbra is segíti egy új összetételű Bormarketing Bizottság, a pénzügyi és jogi felügyelet mellett várhatóan a titkári feladatok az AMC-hez kerülnek. A Bormarketing Alap körül a múltban bonyolult volt a helyzet.

Az AMC ingyen kezelte a borászok által befizetett pénzt, alközreműködő szerepet töltött be a Bor Marketing Kht. és a bizottság között. „A munka sem eredményes, sem hatékony nem volt”– fogalmazott Simon Péter.

Az új szervezeti felállásban nem számolnak a megszüntetésre ítélt Bormarketing Kft-vel. Változatlanul a borászati ágazat szereplői által kötelezően fizetendő hozzájárulás teremt alapot az egyes borvidékeknek és azok alapborainak mind belföldi, mind külföldi közösségi népszerűsítéséhez.

Az első feladatok egyike már befutott az AMC számára – egy esetleges lengyelországi jelenlét feltérképezése. Az elkülönített boralap mellett a többi közösségi marketing programra várhatóan jövőre is meglesz az idei egymilliárd forintos forrás. (A sajtótájékoztató időpontjában még döntésre várt, hogy mekkora összeget szán a parlament az évek óta csaknem ugaroltatott közfeladatra.)

Formálódik az AMC külföldi programja is, a kormányzati ciklus végéig legfeljebb egy szerény magyar jelenlét mellett. Támogatott szaktanácsadás 2011-ben A magyarországi gazdálkodók nagy része 2007 óta már részt vesz abban a programban, amellyel az Európai Unió támogatja azon gazdálkodókat, akik regisztrált mezőgazdasági- és vidékfejlesztési szaktanácsadók szolgáltatásait veszik igénybe.

A nagy sikerű program jövőre is folytatódik, amelynek keretében a gazdálkodók akár 80% támogatással vehetik igénybe a szolgáltatásokat. A támogatás igénybevételére mezőgazdasági termelő (legalább 2 EUME üzemméret), erdőgazdálkodó (legalább 1 ha üzemi terület) és kertészeti termelő (legalább 1 EUME kertészeti tevékenység) jogosult.

Az igénybe vehető támogatás összege • egy naptári évben legfeljebb 700 €-nak megfelelő Forint összeg (2010-ben 189.294Ft) • a program 2013-as lezárultáig összesen 1500 €-nak megfelelő Forint összeg (kb. 400.000Ft) • a program keretében legfeljebb háromszor lehet a támogatást igényelni. A támogatás mértéke legfeljebb a szerződésben szereplő összeg 80%-a lehet, azzal a feltétellel, hogy legalább 40.000 Ft (erdőgazdálkodók esetében 20.000 Ft) támogatás igénylése szükséges.

Családi szinten ez meg is többszörözhető, mivel minden gazdálkodási egység után külön is igényelhető. 2011. januárjában lesz legközelebb lehetőség támogatási kérelmeket benyújtani az MVH részére, így akik szeretnék ismét igénybe venni a támogatást, vagy új belépőként csatlakoznának, jelezzék igényeiket pl. az Univer-Penta Társaságnál a [email protected] e-mail címen, vagy a 06-96/213-788-as telefonszámon.

A szaktanácsadók a jogszabályban meghatározott területeken tevékenykednek, így a szántóföldi növénytermesztés, állattenyésztés, kertészet, erdő- és fagazdálkodás, vadgazdálkodás, földügyek, termékfeldolgozás, farm menedzsment, agroturizmus, talajvédelem, vidékfejlesztés témakörökben, a kölcsönös megfeleltetés, a közösségi jogszabályokon alapuló munkahelyi biztonsági előírások betartása és a gazdálkodás összteljesítményének javítása célterületein nyújtanak információkat partnereiknek.

Megrendezésre kerül a III. Magyarországi Klímacsúcs – Együtt az éghajlatváltozás ellen A november végén kezdődő mexikói cancúni ENSZ-klímacsúcs folytatásaként a Klíma Klub által 2011. január 19-én, Szentendrén, a REC zéró CO2 emissziójú magyarországi központjában megrendezésre kerül a III. Magyarországi Klímacsúcs is.

A konferencia célja, hogy felhívja a figyelmet korunk egyik legfenyegetőbb környezetvédelmi problémájára, az éghajlatváltozás káros hatásaira, és elősegítse a legkülönbözőbb területekről érkező hazai és külföldi szakemberek, prominens személyiségek párbeszédét, közös nevezőre jutását a témában.

A 2009-ben megalakult Klíma Klub Közhasznú Nonprofit Kft. ennek az összefogásnak az élére állva mintegy kommunikációs hidat épít a civil szervezetek, a politikai és vállalati döntéshozók és a tudomány világai között. A lakosságot megmozgató akciókkal, a közvélemény mozgósításával és állandó média-jelenlétével hirdeti a kezdeményezés fontosságát, melynek az évente megrendezésre kerülő Magyarországi Klímacsúcs nemzetközi elismertségű eseményévé vált, az Európai Unió 2011-ben soros magyar elnöksége is hivatalos programjába emelte.

A rendezvényt 2011. január 18-án este egy, a Lánchídon áthaladó – utcazenészek, tűzzsonglőrök, közismert személyiségek részvételével zajló – látványos fáklyás felvonulás nyitja majd. Másnap pedig, közvetlenül a konferencia kezdete előtti órákban, a tavaly is nagy népszerűségnek örvendő ’Maszkos Klímaparádé’ keretében, a járókelők és résztvevők ismét eljuttathatják az épület előtt felállított molinóra írt ’Klíma Üzeneteiket’ a Klímacsúcs helyszínére, a Regionális Környezetvédelmi Központba.

A konferencia előadói között – akárcsak az elmúlt két évben – a szakma legnevesebb hazai és külföldi képviselőivel találkozhatunk: jeles kutatókkal, professzorokkal, miniszterekkel, gazdasági társaságok vezetőivel. A kerekasztal beszélgetések gördülékenységéről moderátor gondoskodik.

Reményeink szerint a véleménycserék egy fenntarthatóbb fejlődés, környezet- és klímatudatos összefogás erősítését eredményezik. Jelentkezési lap és további információk a III. Magyarországi Klímacsúcsról és az azt megrendező Klíma Klubról a www.klimaklub.hu internetes oldalon találhatóak.

Fiatal gazdakör alakult Borsod-megyében Borsod-megyei fiatal gazdálkodók gazdakört alakítottak az új gazdálkodási év küszöbén Mályiban. Az egyesületet alapítói azzal a céllal hozták létre, hogy a fiatal gazdálkodók találkozókon, előadásokon, eszmecseréken keresztül a gazdálkodáshoz ma már nélkülözhetetlen pályázati, jogi, pénzügyi, könyvelési információkhoz juthassanak.

Havi összejöveteleiken a tagok bemutatják egymásnak gazdaságukat, valamint előadásokat hallgatnak meg a fenti témákban. A tájékoztatáson és egymás jobb megismerésén túl az egyesület célja, hogy a fiatal, kezdő agrárvállalkozók helyzete javuljon, és érezzék, nincsenek egyedül.

A felmerülő problémákat a szervezet közvetíti az illetékesek felé, s emellett a tagság körében is igyekszik megoldást találni rájuk. Az egyesület tagsága bővítéséhez folyamatosan várja a megyében élő fiatal gazdák jelentkezését. A csatlakozás feltételeiről és az egyesületről további információ található a www.borsodifiatalgazda.hu honlapon, vagy kérhető e-mailben a [email protected] címen.

 

 

Forrás: MTI