fbpx

Fenn kell tartani az ukrán gabonafélék behozatali tilalmát

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 08.

Az ukrán gabonafélék behozatali tilalmát szeptember 15-e után is fenn kell tartani, amennyiben az Európai Unió nem hosszabbítja meg a behozatali tilalom határidejét, Lengyelország nemzeti hatáskörben állítja le az ukrán agrártermékek exportját – jelentette be Robert Telus lengyel agrárügyi miniszter.

Gabona
Az olcsó ukrán gabona felborítja az uniós piac rendjét, ha bent marad, és nem megy tovább az eredeti célországba (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

STOP az ukrán búzának, kukoricának, repcének és napraforgónak

A lengyel tárcavezető a 32. Nemzetközi Gazdasági Fórumon rendezett sajtókonferencián nyilatkozott újságíróknak, miután a gabonabehozatal ügyéről az európai uniós tagállamok agrárminisztereit tömörítő mezőgazdasági és halászati tanács (AGRIFISH) keretében egyeztetett.

Lengyelország megerősítette a négy másik uniós tagállam (Magyarország, Bulgária, Románia és Szlovákia) által is támogatott álláspontot, miszerint az ukrán gabonafélék behozatali tilalmát szeptember 15-e után is fenn kell tartani, az intézkedést meg kellene hosszabbítani az év végéig. Gabonapiaci zavarokat okozhatnak az ukrán agrártermékek, melyeknél az uniós normatívák szerinti technológiát nem követték, így előállítási költségük lényegesen alacsonyabb, mint a közösség területén.

Robert Telus szerint a szeptember 15-ei határidőről szóló jelenlegi uniós döntés „semmiképpen sem érdemi, hanem politikai jellegű”.

A fekete-tengeri gabonaegyezmény lejárt, az orosz fél elzárkózik a folytatástól, így ezen úton az ukrán gabona nem tud eljutni az eredeti célországokba. Oroszország támadja az ukrán gabona vízi szállítása szempontjából stratégiai fontosságú kikötőket, így alternatív útvonalként egyelőre csak a szárazföld marad.

A tilalmi lista legyen rugalmas

Varsó amellett áll ki, hogy az importtilalom alá vont termékek listája rugalmas legyen. Erről „hosszabb vita kerekedett ki” az embargó meghosszabbítását szorgalmazó öt uniós tagállam között, mivel például Bulgária a napraforgó importjában érdekelt a területén működő feldolgozóipar miatt. Lengyelország a málnát is a tilalom alá vont termékek közé sorolná.

Telus azt is elmondta, hogy Lengyelország támogatja Janusz Wojciechowski uniós agrárügyi biztos követelményét, hogy uniós eszközökkel támogassák a gabonatranzitot szolgáló szolidaritási folyosókat.

A sajtóértekezletet megelőzően Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az X közösségi oldalon (volt Twitter) közölte: szerdán Janusz Wojciechowskinak bemutatta a lengyel álláspontot alátámasztó érveket, és „nagyon éles, egyértelmű közbenjárását” kérte a gabonaügyben. A miniszterelnök bejelentette, hogy kormánya nem hagyja magukra a lengyel gazdákat, és egyéb, az agrárpiacot stabilizáló intézkedésekről is tárgyalni fog.

Forrás: MTI