fbpx

Már ott tartunk, hogy több a magyar szója, mint a krumpli

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 26.

Nem sokkal, de azért ez is mellbevágó, ha a magyar mezőgazdaság historikus adatait vesszük alapul: 16 ezer tonnával több szóját arattunk, mint burgonyát. Nem csoda, hogy az utóbbi felett vészharangokat kongatunk az utóbbi években…

Elgondolkodtató számpár

Van egy érdekes számpár az idei betakarítási beszámolók listáján: az itthon termelt, aratott szója és burgonya arányszámai. Először is egy kis visszatekintés: hazánkban (a rendszerváltás óta) 1997-ben volt a csúcson a burgonya-termőterület 64 ezer hektárral, amim kereken 8-szor annyi, mint az idei termőterület-nagyság volt. Akkoriban 600-800-900 ezer tonnás össz termések születtek, az utóbbi években már a 200 ezret sem értjük el. A termésátlagok ugyan nőttek 12-18 tonnáról 20-30 tonnára, de ez sem olyan növekedés, mint amennyit a szaporítóanyag-genetika és a termőterületi adottságok, illetve a korszerű termesztés technológiák lehetővé tennének. A szakmabeliek szerint a nagy visszaesés oka kisebb részben a humánélelmezés csökkenése, jobbára piacvesztésről, illetve az időjárás okozta kihívásokra való válaszképtelenségről van szó, hozzáértve az öntözésfejlesztés késlekedését is.

Így előz a szója

Mindez azért is érdekes, mert egy jóval összetettebb szántóföldi kultúrában, a szójában, ha lassan is, de egyértelmű előrelépés figyelhető meg. A 2015-ös fiaskó után (amikor sok gazda a támogatás miatt ugrott bele a fehérjenövény-termesztésbe, de a rossz évjárat visszavetette a lendületet) kis lépésekben, de nő a termőterület, és különösen az átlaghozamok. Az ezredforduló táján 22 ezer hektárról és 1,4 tonnás országos átlagról indult a lassú növekedés, és 2016-ban már 61 ezer hektárról 3 tonnás(!) országos átlaggal 184 ezer tonnát arattunk. (Ekkor már a burgonya-termőterület nem volt több 15 ezer hektárnál, de ekkor még a 26 tonnás termésátlaggal 380 ezer tonna körüli össz burgonyamennyiséget arattunk.) Idén már egyértelmű a szója „előnye” termésmennyiségben. Szóját összesen 58 ezer hektárról takarítottak be majdnem 180 ezer hektárról. Ez egyrészt újabb rekord, hiszen meghaladja a 3 tonnát az országos átlag. Másrészt az összes mennyiség már markánsan előzi a burgonya 27 tonnás hektáronkénti termésátlaggal termett 161 ezer tonnás eredményét. Ebben a térhódításban persze az is szerepet játszik, hogy a fehérjenövények közt a szójára jelentős támogatást nyújt az Európai Unió, a növény alapvetően már 1-1,5 tonnától nullszaldós/nyereséges lehet, és kielégíthetetlen piaca van Európában.