fbpx

A vevők is megérzik? Súlyos válságtól tart a baromfiágazat

Írta: Kohout Zoltán - 2023 január 17.

Több országban is 250 százalékkal nőttek a gázárak, nagyrészt az orosz gázszolgáltatás visszatartása miatt. Szakmai szervezetek már attól tartanak, a lakossági ellátás is akadozhat idén.

(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

2021 óta drágítják az orosz gázt

Az egekbe szökő energiaárak súlyosan érintik a baromfitenyésztőket az Európai Unióban, fenyegetik a jövedelmezőséget, sőt, sok telep működése, továbbá az élelmiszerellátás is veszélybe kerül. Ez elsősorban a gázárak növekedése miatt van így, ami az orosz áremelések miatt már jóval a háború előtt, 2021 nyarán elkezdődött. Majd a különféle szabotázs- és más akciók miatt tovább, tavaly összességében átlagosan már 8-szorosára nőtt, miután Oroszország folyamatosan a szállítások korlátozásával, leállításával fenyegeti a piacokat. Az európai országok kitettsége közismert:

Oroszország adta az európai földgázimport 40%-át. Míg a kelet-európaiak jobban (50-100), addig a nyugatiak 14-50%-ban függtek az oroszoktól.

De ez egyre inkább a múlt: Európa-szerte elkezdődtek azok a beruházások, amelyek a kiszámíthatatlan orosz partnertől való függés felszámolását célozzák.

Körkép: 250%-os áremelések, telepbezárások

Közben azonban még itt áll a szektor előtt a közeljövő, amiben igen aggodalmasok a megfigyelők. Az áremelések, az energiaellátás szűk keresztmetszetei miatt például a Német Baromfiipari Szervezet kommunikációs vezetője nemrég azt mondta: a továbbiakban nem, vagy csak nagyon korlátozott mértékben tudják majd ellátni a lakosságot elegendő baromfihússal. Az Egyesült Királyság legfrissebb adatai szerint 2021 eleje óta 250%-kal nőtt a beszállítóktól származó gáz nagykereskedelmi ára – jelentette be mondja az Európai Baromfiágazat illetékese, hozzátéve, hogy a többi európai ország adatai nem fognak sokban különbözni. Ősszel a Lengyel Baromfi- és Takarmánytermelők Országos Kamara is arra figyelmeztetett, hogy az égbe szökő energiaárak elriasztják a gazdákat a tojástermeléstől. A lengyel agrárkamara szakértője a tojótyúkok és a tojás mennyiségének 2022 végére bekövetkező jelentős visszaesésére figyelmeztetett, miután ősszel abnormálisan csökkent a naposcsibék száma. A Lengyel Baromfitenyésztők Szövetsége nem zárja ki, hogy sok tenyésztő és tojáskeltető ezen a télen felfüggeszti a termelést. A cseheknél is csak tavaly 250%-kal ugrott meg az energia átlagára a baromfitelepeken. Az energiaszolgáltatók tartózkodnak attól, hogy hosszú távú szerződéseket kössenek a baromfitenyésztőkkel. Ez növeli a bizonytalanságot, és tovább elkeseríti a baromfitenyésztőket. A Cseh-Morva Baromfi Szövetség kimutatta, hogy a baromfitenyésztők 52%-a a termelés leépítését, 6%-a pedig a tevékenység leállítását tervezi a következő néhány hónapban.

(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

A rendszerek átalakítása is kiút

A kialakult helyzetben egyre több gazdaság dönt úgy, hogy a gázüzemű helyett alternatív energiaellátási, fűtési rendszert vezet be. A németeknél az egyik legtöbbet emlegetett megoldást sok gazdaság már alkalmazza: felhasználja a biogázüzemekből származó hulladékhőt, vagy az erdőhasználatból származó maradékfát. A  Pivka Poultry, Szlovénia második legnagyobb brojlerhús-termelője ösztönzi, sőt, támogatja partnertenyésztőit, hogy váltsanak energiatakarékos technológiákra. A lengyelországi Ignaczak Baromfifarmnak sikerült 60%-kal csökkentenie az energiafogyasztást a világítás korszerűsítése révén. A cég áttért a fénycsövekről a LED-ekre. A litván Vilnius Poultry és a Kaišiadorių Poultry a gázszámlák meredek emelkedése miatt LNG-re váltanak, és bioüzemet építenek.

Nagyon veszélyes út nyílhat meg

Hatalmas a kiszámíthatatlanság, hiszen senki sem becsülheti meg, hogy a gáz és az üzemanyag ára meddig marad ezen a történelmileg magas szinten. A teljes láncot figyelembe véve az is aggaszó, ha alacsony minőségű és gyenge állategészségügyi színvonalú országból érkezik import Európába. Az olcsó, például dél-amerikai behozatal vonzó a kispénzű bolti vásárlók szemében, de ez veszélyezteti a komoly tudományos és anyagi ráfordítással kialakított európai élelmiszerbiztonsági rendszereket, termelést.

(Forrás: PoultryWorld)