fbpx

A döntés a kezünkben van!

Írta: - 2017 december 22.

 

Válasszunk jól magnéziumformát a kalászosokhoz!

Arról, hogy miért is szeretik a kalászosok a magnéziumot, már többször olvashatott a kedves Olvasó az Agrárágazat hasábjain. Elindulva az erőteljes gyökérképződéstől, melyen keresztül már a növekedése elején több vizet és több tápanyagot tud felvenni a gabona még a tél beállta előtt ill. tavasszal is. A téli időjárás viszontagságai után könnyebben erőre kap, tavasszal erőteljesebben tud megindulni, de az egész vegetációs idő alatt a fotoszintézisben megtermelt asszimiláták elszállításán keresztül (melyet először a növekedésre fordít, majd később a gabonaszemekbe épít be) a magnéziumnak kulcsfontosságú, pótolhatatlan szerepe van. Éppen a két legnagyobb magnéziumigényű periódusban tud ez a folyamat akadozni: a gyökérzet növekedése és a szemek telítődése. Ha nem szállítódnak el a fotoszintézis során megtermelt asszimiláták (cukrok, szénhidrátok) a levelekből a szemekbe, ill. még előtte a gyökerekbe, akkor azok felgyülemlenek a levelekben, és mivel a növény „önszabályozó” módba kapcsol, a fotoszintézis is lelassul, hiszen minek termeljen többet és többet, ha csak gyűlik, gyűlik a levelekben. Egy idő után képes belassítani a fotoszintézist. Ha megfelelően elszállítódott, akkor a folyamat végén ez mérhető, az ezer-szemtömegben mutatkozik meg.

Ahhoz, hogy a növény számára kedvező formát válasszunk, készítettünk egy körképet arról, hogy miből lehet választani. Természetesen a teljesség igénye nélkül. A magnéziumnak több formája is szóba jöhet, azonban a mezőgazdaságban a leggyakrabban a magnézium-karbonát, -szulfát és -nitrát formát használják. Mindegyiknek jellegzetes tulajdonságai vannak, melyek megértése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egy adott szituációban a leginkább megfelelő mellett döntsünk. Mivel a növény számára a legkönnyebben a vízoldható forma a felvehető, az egyik legfontosabb szűrő a vízben (értsd: talajvízben) való oldhatóság összehasonlítása.

A következő táblázat a leggyakrabban használt magnéziumformákat és talajvízben való oldhatóságukat tartalmazza (1. táblázat).

1. táblázat: Különböző magnéziumformák talajvízben való oldhatósága
Forrás: Chemische Lehrbücher; kmag.com

Magnézium-oxidok, -hidroxidok

…10-20% magnéziumtartalmával alacsony magnéziumtartalmúnak számítanak. Főleg semleges kémhatású és lúgos talajokon használható. Felhasználhatósága összefügg az őrlés finomságával. Minél egyenletesebb, annál könnyebben szórható. Részben folyékony műtrágya gyártásnál használják. A magnézium-hidroxid oldhatósága és egyéb tulajdonságai hasonlóak az oxid formához.

Magnézium-karbonátok

Leggyakrabban 15%-20% MgO-t tartalmaz, a karbonát forma viszonylag olcsó magnézium forrásnak számít. A dolomitban is karbonát formájában található a magnézium, ezért vízben, talajvízben rosszul oldódik. Ott lehet eredményes a használata, ahol a talaj pH-ját szükséges korrigálni, pl. savanyú talajokon és ahol magnézium pótlásra van szükség. Véleményünk szerint két feltétele van, hogy a növény (még ha néhány év alatt is, de) tudja hasznosítani: savanyú talajon, illetve hogy finomra legyen őrölve. Azonban az esetleges hosszú éveken keresztüli, dolomittal történő talajmeszezés a talaj magas magnézium szintjéhez vezethet, továbbá fel tudja borítani a kationok (pozitív töltésű ionok) közti harmonikus arányt, mely a rendelkezésre álló kálium felvehetőségét korlátozottá teheti. Leggyakrabban a lelőhelye közelében használják, olyan területeken, amelyek természetükből adódóan magnéziumban gazdagok.

Magnézium-szulfát

A magnézium-szulfát ásványi formájaként is ismert kiezerit néven. A kiezerit természetes formája csak néhány európai bánya mélyebb rétegeiben található, mely évmilliókkal ezelőtt az elpárolgott tengervíz üledékéből rakódott le. A magnézium-szulfát nagy előnye, hogy vízoldható és a talaj kémhatását egyáltalán nem befolyásolja. Granulált formája miatt könnyen keverhető MAP-pal és kálisóval. Sőt, ha tavasszal a nitrogénfejtrágya mellé tesszük, magas kéntartalma miatt fokozza a kijuttatott nitrogén hasznosulását.

Két formája terjedt el: az egyik a kiezerit, (pl. ESTA Kieserit) mely 25% magnéziumot (MgO-ban megadva) és 50% ként (SO3-ban megadva) tartalmaz, és talajtrágyaként alkalmazható. A másik formája a keserűsó (pl. EPSO Top), mely a kiezerit heptahidrát formája, vagyis a kiezeritet dúsítják vízzel, hogy gyorsan és maradék nélkül oldódjon, és így alkalmassá váljon permetezőberendezéssel, ill. csepegtetőberendezéssel történő kijuttatásra.


Alacsony Mg-ellátottságú állomány búzaszemei


Alacsony Mg-ellátottságú állomány búzaszemei EPSO Top-pal +MgSO-47H2O-tal levélen keresztül permetezve


Megfelelő Mg ellátottságú állomány búzaszemei ESTAKieserit-tel

Nemcsak a gabonák, hanem minden növény, amely nagy zöldtömeget fejleszt, sok magnéziumot igényel, hogy a csövek, becők, levelek egyenletesen, szépen fejlődjenek és kihozzák magunkból a maximumot. Példaként az fenti képeken összehasonlíthatjuk a szemtelítődésbeli különbséget.

Ezúton szeretnék az Agrárágazat kedves olvasóinak eredményes termesztést kívánni, valamint a közelgő ünnepekre és a jövő évre gondolva sikerekben gazdag boldog új évet kívánni 2018-ra is!

Dr. Zsom Eszter

szaktanácsadó