fbpx

„Mióta a Väderstad gépeit használjuk, területünkön földigilisztákra lelünk”

Írta: Kalmár Nárcisz - 2017 december 22.

Minden gazda örül, ha talajában elegendő mennyiségű földigiliszta található. így van ezzel Görcsös Ferenc és fia, Görcsös Gábor is, akik a Gesztely környéki 300 hektáros családi gazdaságukról közösen gondoskodnak, vetésforgójukat az őszi árpa, őszi búza, őszi káposztarepce, napraforgó, kukorica és pár hektár olajtök alkotja.

Több Väderstad munkagépük is van. Melyek ezek, és miben vannak segítségükre?

– Első gépünk egy újonnan vásárolt Rollex rögtörő henger volt, mely még édesapám önálló döntéseként került a gazdaságba, és a vetések lezárásában nyújt segítséget több mint 10 éve. A vázszerkezet robusztussága fogta meg annak idején édesapámat, a mai napig használjuk, igazán strapabíró gép.

2013-ban már én is aktívan részt vettem a gazdaságban zajló munkákban, mikor is javaslatomra vásároltunk egy 6,5 méteres Carrier rövidtárcsát. Növényvédelmi szakmérnökként mondom „a környékünk Väderstad gépekkel fertőzött”. Legalább 4 Carrier dolgozik a közvetlen szomszédságunkban. A korábbi hagyományos tárcsánk munkájával nem igazán voltunk elégedettek, és amikor a szomszédban elhúzták a Carriert, láttuk bizony, hogy óriási különbség van a szármaradvány bedolgozás minőségében és a felszín visszazárásában. Szóval egyértelmű volt, hogy 1:0 a szomszéd javára. Nagyon tetszett a Carrier univerzalitása, hiszen a magágykészítéstől a tarlóhántáson át sok mindenben használható.

Egy évvel később egy 6 méteres munkaszélességű NZ Aggressive magágykészítő-kombinátorra is szert tettünk, mondanom sem kell, ezt az eszközt is láttam korábban máshol dolgozni. Van Gesztelyen egy 10 méteres változat, mely gyönyörű magágyat készített. Mi a nyári magágykészítésnél a Rollex hengerrel összekapcsoltan használjuk, egyből visszazárja a talajt, így egy menetet megspórolunk vele.

Pont egy éve pedig egy 3 méteres TopDown szántóföldi kultivátorral gazdagodtunk. Ez a gép volt az álmunk, ám csak tavaly sikerült megvásárolnunk. Nem néztünk szét a piacon, a márka bennünket is megfertőzött, és mielőtt megkérdezné, ebből is jó pár darab dolgozik a környéken. Nagyon hálás vagyok Kovács Gábor területi képviselőnek, mert rengeteget segít nekünk, ráadásul igazán emberien áll a partnereihez! Van itt egy gazda, aki hasonló lóerővel, 1 méterrel szélesebb TopDown-t húz, ám Gábor kimondottan azt javasolta, hogy nekünk erre a kissé dombos területre, az erőtartalékok miatt a 3 méteres lesz a befutó. Nem az önös érdekeit nézte, hogy minél nagyobbat vegyek, minél több pénzért, hanem szakmai szemmel a gazdaságunk adottságaira szabta az eladást. Megfogadtuk a tanácsát, és nagyon elégedettek vagyunk, munkaminősége kiváló, ráadásul a kultivátor elején lévő tárcsasorral egy munkamenetet megspórolunk. Napraforgótarlón sokat szenvedtünk a TopDown előtt, de a repce előtt is használjuk.

Mi a következő a Väderstad palettájáról?

– Előrehaladott tárgyalásban vagyunk egy Rapid vetőgépre. Egyik barátomnak van egy 3 méteres Rapidja, idén ő vetette nekünk a repcét. A mi régi, hagyományos vetőgépünk munkáját hatványozottan felülmúlta pl. menetszám és nedvességmegőrzés tekintetében. Például volt egy kevés árvakelés, amit a Rapid tárcsasora gyönyörűen kiszedett, így nem kellett vetés előtt külön elmennem a Carrier-tárcsával.

Mit köszönhetnek a márkának? Látnak-e különbséget, amióta Väderstad munkagépekkel dolgoznak?

– Határozottan mondhatjuk, hogy például a talajélet sokkal aktívabb lett. Mióta a Väderstad gépeit használjuk, területünkön földigilisztákra lelünk, csökkent a taposási kárunk is, hiszen kevesebb a menetszám. Véleményem szerint a mai szárazra hajló klíma mellett fontos a vízmegőrző talajművelés, ehhez pedig a Väderstad eszközei tökéletesen megfelelnek. Aki minőségi és innovatív munkagépet szeretne hosszútávra, az mindenképp vegye fel a kapcsolatot a gyártóval!