fbpx

Tűz: magyar fejlesztésű készülék védi a traktort, a kombájnt

Írta: Szerkesztőség - 2023 június 25.

Minden évben sok százmilliós károkat okoz egy apró műszaki hiba, a klímaváltozással érkező hőségnapok tömény forrósága vagy a szántón működő gépekre rakódó növényi maradványok begyulladása. A GÉPmax következő száma egy forradalmi magyar fejlesztésről ír, ami segít megelőzni a nagyobb bajt.

Elég egy szikra a hatalmas kárhoz

Közhely, hogy a mezőgazdaság veszélyes üzem. Kivilágítatlan vagy rosszul kisúlyozott és felboruló vontatmány, leszakadó műtrágyaszóró, erő- vagy betakarítógépre zuhanó villanyvezetékhosszan sorolhatnánk a néha végzetes emberi sérüléssel és jelentős anyagi kárral járó baleseteket. A klímaváltozással érkező extrém melegek is minden korábbinál jobban igénybe veszik a gépkezelők fizikai  és mentális erőnlétét, türelmét, óvatosságát. Az egyik legnagyobb kockázatot a különféle erő– vagy aratógépekben kialakuló tüzek jelentik. A forró alkatrészek közé szoruló növényi maradványok, a napégette tarlóra hulló szikrák vagy lecsepegő olajfoltok könnyen lángba boríthatják a gépet és a szántó akár egész területét is. Ha ilyenkor a segítség is messze van, vagy az útviszonyok miatt nehézkes a baleset helyszínének megközelítése, akkor már nem is nehéz elképzelni, hogy nemcsak az emberi élet fenyegetett, de egész táblák, komplett gépek-gépkapcsolatok – azaz hatalmas értékek mehetnek veszendőbe.

Európában veszik a magyar fejlesztésű eszközt

Ezt előzheti meg az a magyar fejlesztés, amiről a mezőgazdasági gépvilág érdekességeivel foglalkozó szaklap, a GÉPmax ír következő, júliusban megjelenő számában. Széplaki Tamás peresztegi agrárvállalkozó maga is közelről ismeri a gépi tüzek jelentette veszélyt, ezért 12 éve megkezdte a ma már Fields Fireman néven ismert szántóföldi tűzoltó-berendezés kifejlesztését. A traktor elejére kapcsolható készülék 28-30 százalékos hidraulika-kapacitással üzemeltethető, különböző nyomáskapacitástól függően 15-20 percig képes oltani vízzel vagy habbal. A már két éve sorozatban gyártott berendezés természetesen bírja a Katasztrófavédelmi Kutatóintézet engedélyét, sajnos itthon mégis szerényebb iránta az érdeklődés, mint nyugati és más kelet-európai országokban. További részletek tehát júliusban a GÉPmax-ban!

(Munkatársunktól)