fbpx

Traktorpiac: Európa idén nem Amerika

Írta: Kohout Zoltán - 2021 január 02.

Míg az USA-ban szárnyal a traktorpiac, Európában csak most, év vége felé kezd magára találni a kereslet.

 

traktorpiac

Hollandiában elfogadható, észak-nyugaton mérsékelt volt az érdeklődés (Illusztrációk: Horizont Média/archív)

 

Hollandiában

Szeptemberig bezárólag 1710 traktort adtak el Hollandiában, ami lényegesen kevesebb, mint tavaly.– közölte a Fedecom. Míg tavaly szeptemberig 1949 traktort adtak el, addig idén csupán 1710-et. Kisebb mértékű a havi bontásban mért visszaesés a szeptemberre (186-177 az újtraktor-regisztrációk száma). Ugyanakkor a kategóriabontásól az derül ki, hogy a kistraktorok iránti érdeklődés megnőtt: idén ebben a géposztályban 536 darabot vásároltak a holland gazdák, míg tavaly csak 488-at.

 

traktorpiac

 

Az íreknél

Ugyancsak mérsékelt – egész pontosan a 2019-es vásárlások szintjén maradt – az újtraktor-vétel iránti igény Írországban. Tavaly októberig összesen 1902 darabot adtak el az északnyugat-európai országban, míg idén ugyanaddig 1766-ot, de a decemberi jelentések szerint év végére csupán párdarabos eltérés lehet. A holland sajtó is emlékeztet az Európa-szerte, így hazánkban is tapasztalható tényre: a használt gépek iránti kereslet élénkülésére. Az íreknél például

Az importált használt traktorok értékesítése jelentősen megnőtt. Míg tavaly októberben 192 darabot adtak el, az idén 273 darab, ami pontosan 100-zal több, mint 2018 októberében. 2020-ban összesen 2039 használt traktort adtak el. Tavaly ez 2217 volt, 2018-ban összesen októberig 1865-ig.

 

traktorpiac

Tréfás színfolt egy agrárgép-bemutatón: az újak hátrébb szorultak

 

Nagy-Britanniában

A legnagyobb csökkenést a három ország körül a britek szenvedték el. Az Egyesült Királyságban 2020 júliusában 44 százalékkal csökkent a traktorforgalmazás mértéke az előző év azonos hónapjához képest – közölte a Mezőgazdasági Mérnökök Szövetsége (AEA). Nyár végéig mintegy 6100 erőgépet forgalmaztak, ami csaknem 30 százalékos visszaesés összességében. Igaz, hogy az azóta érkező hírek némileg a kereslet erősödését jelzik. Egyébként a szigetországban is hatalmas az igény a használt mezőgazdasági gépekre.

 

traktorpiac

 

…és az USA-ban

Mint laptársunk, a Mezőhír nemrég beszámolt róla, az USA mezőgéppiaca mintha nem is hallott volna olyan kihívásokról, mint például az angolok (esőzések, járvány). Már az első tíz hónapban megdőlt az erőgép-vásárlás nagyságrendje: míg tavaly 10 hónap alatt 244 637, addig idén október végéig már 247 199 traktor kelt el az USA-ban.