Kétmilliárd forint a bemutatóüzemi program megvalósítására

Írta: Szerkesztőség - 2013 augusztus 01.

Kétmilliárd forint támogatási keretösszeg áll rendelkezésre augusztustól a mezőgazdasági termelőknek és az erőgazdálkodóknak tartandó bemutatóüzemi program megvalósítására – közölte a vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

V. Németh Zsolt elmondta: a program során a gazdálkodók térítésmentesen vehetnek részt az innovatív technológiákat és módszereket bemutató helyi tájékoztató és konzultációs rendezvényeken.

Az egy főre jutó támogatási összeg 25 ezer forint. Egy programon legfeljebb 25 gazdálkodó vehet részt.

 

Kétmilliárd forint a bemutatóüzemi program megvalósítására

 

A bemutatóüzemek a programhoz kapcsolódó kiadásaik 100 százalékát elszámolhatják.

Egy bemutatóüzem részére legfeljebb 15 millió forint támogatás nyújtható.

Az államtitkár kitért rá: a bemutatóüzemi cím elnyerésére azok az innovatív technológiákat használó gazdaságok pályázhatnak, amelyeknek az üzemmérete eléri legalább a 4 európai méretegységet.

1 méretegység például egy szarvasmarhának felel meg -, vagy legalább 20 hektár erdőt művelnek, illetve 2 hektár erdészeti szaporítóanyagot termelnek.

A pályázók lehetnek őstermelők, családi gazdaságok, egyéni vállalkozók, társas vállalkozások, termelői csoportok, szövetkezetek.

Az ismeretátadási programok témája lehet egyebek között növénytermesztés, kertészet, állattenyésztés, élelmiszer-előállítás, illetve vadgazdálkodás, de akár lovas turizmus is.

Mezőszentgyörgyi Dávid, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet főigazgatója elmondta, hogy az unió továbbra is kiemelt figyelmet fordít a szaktanácsadási tevékenység, az ismeretátadás, a szakmai ismeretek gyarapításának támogatására.

Ismertette: a Darányi Ignác Terv keretéven eddig 18 ezer gazdálkodó vette igénybe a szaktanácsadási szolgáltatást.

Ennek a tevékenységnek támogatására 6,084 milliárd forint áll rendelkezésre. Az összeg 60 százalékát kötötték le eddig.

A főigazgató tájékoztatása szerint a humán tőke fejlesztését és a tudásátadást szolgáló programban további 41 500 gazdálkodó vett részt, több mint 5 milliárd forint támogatási forrás felhasználásával.

A bemutatóüzemi program megvalósításától a szaktanácsadást igénybe vevő gazdálkodók számának gyarapodását várják – tette hozzá.

 

MTI 2013. július 31.