fbpx

HNT: a hegybírók engedélyezik a szőlőtelepítést, a kivágást és a fajtaváltást

Írta: Szerkesztőség - 2013 augusztus 01.

A hegybírók feladata lett augusztus 1-jétől a borszőlő ültetvények telepítésének, fajtaváltásának és kivágásának engedélyezése, valamint az újratelepítési jogok nyilvántartásának kezelése – közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény emlékeztet: a közigazgatás fejlesztését szolgáló Magyary-program keretében megvalósult intézkedéssel a hegyközségi szervezet egy több évszázados múltra visszatekintő önrendelkezési jogát szerezte vissza.

Ennek fontosságát mutatja, hogy a szőlészeti-borászati szakmai szervezetek egyhangúlag támogatták a célkitűzést azért, hogy a telepítési, fajtaváltási és kivágási engedélyek kiadása gyorsabb és egyszerűbb legyen.

 

HNT: a hegybírók engedélyezik a szőlőtelepítést, a kivágást és a fajtaváltást

 

A hegybírók július 15-i kinevezésüket követően a XX. Országos Hegybírói Konferencián Gárdonyban, majd a regionális képzéseken ismerkednek meg a vonatkozó uniós és magyar jogszabályokkal, valamint az engedélyek kiadásának gyakorlati lépéseivel.

A képzések megszervezésével a HNT a termelők számára nyújtott ügyintézés gyorsítását, egyszerűsítését, átláthatóságát segíti.

A HNT arra kéri a hegyközségi tagokat, hogy mindenki időben nyújtsa be telepítési és fajtaváltási engedély iránti kérelmét a hegybírónak, hiszen az a szerkezetátalakítási támogatás kötelező előfeltétele.

Az egyéni terveket novembertől lehet ismét benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) – tartalmazza a közlemény.

 

MTI 2013. augusztus 1.