fbpx

Kinek érték a minőség?

Írta: - 2017 április 25.

Milyen vizsgálati paraméterek szerepeljenek feltétlenül a minőségi certifikáton?

A minőségi paraméterek meghatározzák a mezőgazdasági termények ipari célú felhasználhatóságát. Nem nyilvánvaló azonban, hogy a termelőtől a fogyasztóig terjedő élelmiszer-ellátási lánc egyes szereplői milyen mértékben érdekeltek a megtermelt élelmezési és takarmánycélú mezőgazdasági termények minőségellenőrzésében.

Kik fordulnak szabványos mintavételért és akkreditált vizsgálatokért a Gabona Controlhoz, az egyetlen magyar állami tulajdonú gabona minőségellenőrzési céghez?

A Gabona Control 2016-ban a hazai búzatermés mintegy egynegyedét, a repcetermés egyharmadát és a napraforgótermés egynyolcadát reprezentáló mintamennyiséget vizsgált. Partnereink között egyaránt tisztelünk nagyobb és kisebb agrárpiaci szereplőket. A kereskedőcégek mellett a termelői oldalt képviselő partnerek is készek áldozni független minősítő szervezet bevonására. Visszatérő termelőink számára komoly előnyt jelent a betakarítás után rendelkezésre álló certifikát. A kisebb termelők is több kereskedővel, jobb alkupozícióból indulva tárgyalhatnak, mint azok az eladók, akik nem ismerik pontosan saját terményük minőségét. A kukorica és az olajosmagvak esetében az alapanyagokat felvásárló gyárak döntően saját laboratóriumaikban végzik a minőségellenőrzést. Azonban több beszállító is él a lehetőséggel, hogy független minőségellenőrt bízzon meg a beszállítások felügyeletével és minták akkreditált vizsgálatával.

Az áru összértékét tekintve mennyibe kerül egyáltalán a minőség-ellenőrzés?

A minőségellenőrzés költségei megfizethetőek, a mintavétel és analízis együttesen – az igényelt vizsgálatoktól függően – tonnánként 100 forint körüli költséget jelent, amely összeg az áru értékének mindössze 0,1-0,3 százalékát jelenti.

Mely paraméterek vizsgálatát igényli jelenleg a piac a szántóföldi termények esetében?

A gabonaféléknél az étkezési búza esetében kerül a legtöbb vizsgálatra sor. A 2013-ban bevezetett nemzetközi elvárásoknak is megfelelő szabványban szereplő alveográfos vizsgálat az exportra szánt étkezési búzatételeknél alapvető elvárás, ahogyan a DON-toxin meghatározása is.

A kukoricánál a penészes szemek előfordulása, valamint az áru mozgatása, szárítása során keletkező tört és hősérült szemek aránya kritikus. Kukorica esetében leggyakrabban a DON és az Aflatoxinok vizsgálatát kérik a partnerek.

Az ipari napraforgó és az őszi káposztarepce esetében a nedvesség és a tisztaság mellett a szabad zsírsavak és az olajtartalom meghatározása elsődleges a szerződött felek közötti elszámolásban. A HO-napraforgó esetében az olajsavtartalom sem hiányozhat a certifikátról. A repce esetében az erukasav- és glükozinolát-tartalom problémája a kitartó nemesítői erőfeszítéseknek köszönhetően megoldottnak látszik, de a nemzetközi kereskedelem továbbra is megköveteli ezen értékek szerepeltetését. A szabványos olajtartalom-meghatározás történhet extrakciós és mágneses magrezonanciás (NMR) eljárással. A napraforgó esetében az NMR mérési bizonytalansága nagyobb az extrakciós módszerénél. Az olajos magvak nemzetközi kereskedelmét meghatározó FOSFA előírások az extrakciós eljárást tartalmazzák.

Milyen előnyöket nyújt a Gabona Control partnereinek?

Budapest központjában, a volt Malomipari Kutató Intézet Kisrókus utcai épületében működünk, mint a CONCORDIA Közraktár Zrt. minőségellenőrzési igazgatósága. 1990 óta csak azzal foglalkozunk, amihez igazán értünk. Büszkék vagyunk arra, hogy nálunk nyílt meg az első magyarországi kereskedelmi célú GMO-laboratórium. A hazai minőségellenőrzési piacon kiemelkedő tapasztalattal rendelkező szakembergárdánk, a környező országokat is lefedő ellenőri hálózatunk, a szemes termények teljes körű vizsgálatához szükséges magas színvonalú műszeres hátterünk a garancia arra, hogy partnereink megfizethető áron részesülnek szakszerű, gyors és pontos kiszolgálásban. Rendelkezünk a hazai és nemzetközi kereskedelem számára nélkülözhetetlen akkreditációkkal, tanúsítványokkal. (ISO 9001, MSZ EN ISO 17025, FOSFA, GAFTA)

Tonnánkénti mintavételi díj 45-60Ft
Vizsgálati díjak mintánként:
Takarmány gabonák 13.900Ft
Búza alapvizsgálata 18.900Ft
Búza MSZ, alvegráfos 31.900Ft
Napraforgó, repce 17.500Ft
HO Napraforgó 23.400Ft
Szójabab 20.900Ft