Bezárás

Zöldtrágya- és zöldugar-keverékek alkalmazhatósága

Írta: - 2017 április 25.

A Lajtamag Kft. kínálatában szereplő, ökológiai jelentőségű, másodvetésre alkalmas keverékek jól illeszthetők a legtöbb vetésforgóba, és tartható a július 1-től október 1-ig terjedő vetési időszak. Az előírásoknak megfelelően a keverékek legalább két növényfajból állnak, és a fajok megfelelnek a 10/2015. (III.13.) FM rendelet mellékletében felsoroltaknak. 2017-ben várhatóan új növényfajokkal bővül az alkalmazható növényfajok listája, amelyek közül a négermag alkalmazhatóságát több keverékben is kipróbáltuk már demo kísérleteinkben.

A másodvetés téli talajtakaró növényként is hasznosítható, amelynek nagy előnye, hogy fokozottabb erózió elleni védelmet, valamint vízmegőrzést és vízhasznosulást tesz lehetővé. Téli áttelelő keverékünk, a Takarékos zöld rozs, facélia és bíborhere összetevőkből áll.

A nyári másodvetésben alkalmazandó keverék kiválasztásánál a szakmai szempontok (vetésforgó, rendelkezésre álló idő, terület adottságai, gyomelnyomó képesség stb.) és ne a keverék ára legyen az elsődleges szempont! Az ökológiai másodvetéssel tulajdonképpen a vetésforgó elemei bővülnek, tehát a keverék (az alkotóelemek, növényfajok) kiválasztásánál az egészséges vetésváltás szempontjait is mérlegelni kell. A nematóda-rezisztens mustárt, olajretket tartalmazó keverékek választásánál figyelni kell az őszi veteményre, mert például repcénél, napraforgónál problémát okozhatnak a közös kártevők és kórokozók. Jó megoldásnak bizonyulhat a facélia, pohánka, bükköny, négermag (Zöld trió, Zümmögő zöld és Zöld víz) még kertészeti kultúrák előtt is.

Kínálatunkban megtalálhatóak az AKG-előírásoknak megfelelő zöldugar- és méhlegelő-keverékek is.

Zöldugar-keverékeinkben a pillangós komponenst a lucerna és a bíborhere képezi, amelyet nádképű csenkesz, angolperje vagy olaszperje egészít ki. Többéves méhlegelő-keverékünk összetételét pedig úgy alakítottuk ki, hogy az egész vegetációs időszakban legyen virágzó terület a méhek számára.

Kívánunk a zöldtrágyanövények termesztéséhez sok sikert, és ne feledje: Lajtamag, minden, ami vetőmag!

www.lajtamag.hu